Dodik nakon sastanka sa Orbanom: Mađarska želi pomoći Srpskoj

5
Foto: Attila Kisbenedek/AFP

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom u Budimpešti.

Dodik je nakon razgovora da Orbanom rekao za ATV da Mađarska želi da pokuša pomoći Republici Srpskoj u pogledu angažovanja sredstava za male i srednje projekte.

– Mi sad tražimo institucionalni način kako to obezbijediti. To je bilo dogovoreno i ranije, međutim, imali smo pandemiju pa je zbog toga pomjereno.Tragamoza velikim projektima iz oblasti energetike, ne samo struje nego i gasa kako bi mogli zajedno da razvijemo neke proizvodnje. Pričali smo o ukupnoj političkojh situaciji u BiH – rekao je Dodik.

Foto: MTI/Koszticsák Szilárd

Dodao je da već nekoliko godina s Mađarskom razgovoraju o razvoju nekoliko različitih projekata, mada su oni malo zaustavljeni zbog korone i cjelokupne situacije.

Foto: Attila Kisbenedek/AFP

Dodik je naveo da se sreo i sa premijerom Slovenije Janezom Janšom, kao i sa premijerom Češke Andrejom Babišem i bivšim potpredsjednikom SAD Majom Pensom

– Svi se oni interesuju za političku situaciju. Svi razumiju da je prostor BiH veoma problematičan i da ono što je gurala međunarodna zajednica ne daje danas rezultate i ne može dugoroćno da daje rezultate. Bilo mi je drago da čujem od nekog od njih, koji smatraju i potvrđuju ono što mi uporno govorimo. Naravno, to je sve neformalno, ali meni to odgovara i godi da je Repulika Srpska i faktor stabilnosti, funkcioniše. Dakle, očigledno jedan interes postoji, ono je naravno diktirano izvještajima o stanju u BiH. Kad im kažem da BiH nije usvojila budžet, oni se svi čude kako to funkcioniše – rekao je Dodik.