Dodik: Ne treba nam novi visoki predstavnik, pozdravljamo stav Moskve

31
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ponovio je da je već dobro poznato neprincipijelno ponašnje visokog predstavnika Valentina Incka, a posebno u svjetlu njegovog posljednjeg dopis Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Dodik je ukazao na slučaj austrijskog diplomate Kurta Valdhajma, svojevremeno generalnog sekretara UN, za kojeg je kasnije dokazano da je bio član fašističke organizacije tokom Drugog svjetskog rata, a niko od Austrije kasnije nije tražio da ga se odriče.

Kada je riječ o imenovanju novog visokog predstavnika, Dodik je naglasio da ako Rusija u tome ne bude učestvovala onda od toga nema ništa.

– Pozdravljamo stav Moskve da se zatvori kancelarija visokog predstavnika – istakao je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

Podsjetio je da je uspostavljanje visokog predstavnika uređeno Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma, prema kojem tu ličnost biraju strane potpisnice, a konačno potvrđuje Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Dodik je istakao da je takav protokol ispoštovan samo u jednom slučaju, tj. imenovanju Karla Bilta za visokog predstavnika. U svim narednim imenovanjima visokog predstavnika za BiH, ova procedura je uzurpirana i procedura nije ispoštovana. dodao je Dodik na konfereniciji za novinare.