Dodik: Neće proći ideja Bošnjaka da Republika Srpska bude protokolarna ljuštura

19
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će neće proći ideja Bošnjaka da Srpska bude protokolarna ljuštura, te istakao da Republika Srpska nije spremna da ide ispod onoga što je zapisano Dejtonskim sporazumom.

– Srbi nisu uništili Dejton. Nisam ja uveo vojsku, sudove, indirektne poreze, obavještajnu službu i šta još ne. To ne piše u Ustavu BiH i zato kažem da ne možete da kršite Ustav i pravilnike – rekao je Dodik.

On je istakao da kod Srba važi uvjerenje da u BiH ne mogu da očuvaju svoja prava.

– To svi misle, osim nekoliko plaćenika u nevladinim organizacijama koji će nešto drugo reći, ali oni nisu relevantni – rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naveo da nikada nijednog Bošnjaka nije zaboljela glava od neke njegove izjave, te podsjetio da su Bošnjaci do njegovog dolaska na vlast kroz Srpsku morali prolaziti pod pratnjom.

– Republika Srpska njima garantuje sva prava i ja se borim za to da njihov život bude stabilan i siguran u Srpskoj. Osuđujem svakog ko bi nasrnuo na imovinu ili na čovjeka zato što je drugačiji i to će tako ostati – poručio je Dodik.

Dodik je rekao da ne vidi problem što je u Deklaracija sa Svesrpskog sabora navedeno da su Srbi jedinstven narod sa jedinstvenom kulturom.

– Nema razloga niko da se plaši toga – rekao je Dodik.

On je ponovio da je zbog rezolucije o Srebrenici potrebno povući Zlatka Lagumdžiju sa pozicije ambasadora BiH u UN, smijeniti ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedina Konakovića, te utvrditi političku odgovornost bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića koji je potvrdio da su tajno radili na tome.

– Poslije toga treba da afirmišemo ono što smo dogovorili, a to je da napravimo automatizme vezane za sredstva i projekte i da se niko nikome u to ne miješa – rekao je Dodik za Avaz televiziju.

On je naglasio da postoji propisana procedura kako BiH izlazi sa spoljopolitičkim stavovima van zemlje koja se ne poštuje.

– Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović nikada nije otišla u inostranstvo i iznosila svoje stavove i govorila da je to u ime BiH, kao što je radio Bećirović. Ni ja to nisam radio kao član Predsjedništva. Poštovao sam to – podsjetio je Dodik.

Predsjednik Srpske je ukazao da bošnjačka strana već 16 godina ne dozvoljava izgradnju gasovoda kroz Republiku Srpsku, dok je on potpisao šta je trebalo za Federaciju BiH i da ne sprečava te stvari, kao što nije sprečavao rekonstrukciju tuzlanske bolnice.

Osim toga, kaže Dodik, opstruiše se i dogovor o raspodjeli neraspoređenih sredstva sa računa Uprave za indirektno oporezivanje, što je glupo, s obzirom da u ovakvim okolnostima stoji 500-600 miliona.

Dodik je naveo da će stranke „trojke“ sve to osjetiti na izborima.

Govoreći o formiranju vlasti na nivou BiH sa strankama „trojke“, Dodik je naveo da je tada bilo važno da se smijeni nekadašnji direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osman Mehmedagić, koji je, kako je rekao, bio spreman da organizuje strukturu da pobije jedno 30 Bošnjaka i po 10 Srba i Hrvata kako bi na taj način očuvao vladavinu porodice Izetbegović.

– To nam je bilo važno. Spasili smo glave mnogim slobodnomislećim ljudima u Sarajevu. Samo je falio korak da uđu u egzekucije. Tako da smo u tom pogledu nešto uradili i mislim da i ovo što sada u BiH funkcioniše na ovom nivou jeste priča o tome da imamo jednu profesionalnu strukturu koja radi svoj posao – naveo je Dodik.

Predsjednik Srpske je ukazao da je kompletno političko i vojno rukovodstvo Srba osuđeno za prošli rat, što je čisto politički motivisano, a da su zločini nad Srbima ostali nekažnjeni, iako postoje svjedoci koji su govorili da je bošnjački ratni komandant u Srebrenici Naser Orić klao i vadio oči Srbima, te je oslobođen i šepuri se po Sarajevu.

– Nismo uvaženi ovdje. Krećem se svaki dan među različitim krugovima od mojih seljaka do intelektualaca, i mogu reći da kod Srba važi uvjerenje da je u BiH nemoguće da očuvaju svoja prava – rekao je Dodik.