Dodik: Nema razloga da se sprečava realizacija razvojnih projekata

9
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da ne vidi razlog da bilo ko u BiH sprečava realizaciju razvojnih projekata, među kojima su i oni koji se odnose na gasne interkonekcije.

– Republika Srpska nije sprečavala razvojne projekte u Federaciji BiH (FBiH) i očekujemo da se tako i FBiH ponaša. Sprečavanje projekata govori o nemogućnosti BiH i to se neće mnogo trpjeti – rekao je Dodik novinarima.

On je istakao da se posljednjih 12 godina pokušava obezbijediti istočna gasna interkonekcija.

– Formalno-pravno gledano oni su od toga napravili mit, iako je riječ o tehničkoj odluci. Zašto da ne gradimo gasovod, pa do sada je mogao biti završen. Da li znate kolike gubitke imamo zato što nemamo gasovod za privredu i stanovništvo i koliko je važan za energetsku stabilnost? Ništa nismo uradili zato što neko u Sarajevu izmišlja neke razloge – rekao je Dodik.

On je ponovio da Republika Srpska nema ništa protiv južne gasne interkonekcije, ali da će imati ako bude uslovljavana istočna.

– Ako ovo pitanje bude na dnevnom redu Savjeta ministara podržaćemo ga. Energetika je u nadležnosti entiteta, a ne BiH, i donošenje zakona o gasu na nivou BiH nije u skladu sa Ustavom. Razvojna komponenta je u nadležnosti entiteta i zašto se u tome sprečavamo, odnosno zašto je neko skontao da nam blokira izgradnju „Buk bijele“ i aerodroma u Trebinju. Vrijednost naših projekata je skoro četiri milijarde KM – rekao je Dodik.

On je podsjetio da Republici Srpskoj nikada nije palo na pamet da zatvori gas Sarajevu zato što joj se sprečavaju razvojni projekti.

– Ako neko smatra da treba zaustaviti Srpsku, onda će biti zaustavljena cijela BiH – zaključio je Dodik.