Dodik: Nema spekulacija o ugovoru o izgradnji puta Prijedor-Banjaluka

20
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je izgradnja puta Prijedor-Banjaluka počela, da se uspješno rješavaju imovinsko-pravni odnosi, koji su veoma zahtjevni, te da nema nikakvih spekulacija u vezi sa ugovorom o izgradnji.

– Imamo još nekoliko slučajeva ljudi koji smatraju da su ugroženi činjenicom da im se oduzimaju kuće i imovina na dijelu kojim prolazi auto-put. Rekli smo da ćemo tu malo stati da vidimo šta možemo da učinimo i za te ljude – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci i dodao da samo to može biti razlog zastoja u izgradnji.

U vezi sa ugovorom o izgradnji, Dodik je rekao da je ugovor potpisan i da postoje svi potrebni elementi za javnost da se o tome sve zna, da je proveden međunarodni tender na kojem je pobijedila kineska kompanija.

Dodik je naglasio da nije lako napraviti auto-put i da je ponekad teže doći do čina izgradnje nego same izgradnje i da je potrebno naći rješenje da svi budu zadovoljni.

– Nema tu nikakve spekulacije, niti nečeg neizvjesnog – poručio je Dodik i napomenuo da danas u Banjaluci borave najviši predstavnici te kineske kompanije i da će se sastati sa premijerom Srpske, a na dnevnom redu je dogovor i memorandum o izgradnji, odnosno da oni naprave studije za trasu auto-puta ili brzog puta Bijeljina-Zvornik-Milići-Vlasenica-Sokolac, kao prve trase.

Prema njegovim riječima, dogovor je da, osim te prve trase, bude pripremljena i kompletna studija izvodljivosti za dalji put od Sokoca prema Palama na konekciji koja povezuje Istočno Sarajevo i Višegrad, a odatle preko Rudog do Foče, Gacka, Bileće i Trebinja.

– Danas finalizujemo razgovore da ova prva trasa bude što prije dogovorena – dodao je Dodik.

Ističući da je riječ o ozbiljnim poslovima za koje je potrebno mnogo angažmana i geodetske i drugih službi, Dodik je izrazio zahvalnost ljudima u Geodetskoj upravi koji rade veoma težak i predan posao u rješavanju imovinskih problema.

– Republika Srpska nikada nije spekulisala, i mi nismo spekulisali. Mnogo puta smo bili osporavani, pa su onda mnogi ućutali – rekao je Dodik.

Dodik je ukazao da je aktuelna vlast pokazala efikasnost, te podsjetio da su prije nekoliko dana otvorili trasu dugu šest kilometara i da je počelo izvođenje radova na putu od Vukosavlja prema Brčkom.