Dodik: Nulta stopa PDV-a na osnovne životne namirnice

75
Foto: radiosarajevo.ba

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas Srni da bi Narodna skupština Republike Srpske narednih dana trebalo da utvrdi okvir kojim bi obavezala delegaciju Srpske u Domu naroda BiH da pokrene inicijativu za uvođenje nulte stope PDV-a na osnovne životne namirnice, koja bi važila tri mjeseca.

Dodik je rekao da bi stopa PDV-a na luksuznu robu bila povećana na 22 odsto, dok bi za ostalu ostala na dosadašnjih 17 odsto, te da bi u skladu sa situacijom na tržištu ova mjera bila produžena ili inovirana.

– Zato će u narednim danima biti održana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske i Srpskoj biti vraćeno pravo odlučivanja o svojim prihodima, a ne na ovaj način kako je to uradila opozicija – donositi mjere koje idu tako da se ugrozi stabilnost i status Republike Srpske – rekao je Dodik.

On je ponovio da je Republika Srpska ta koja treba da odlučuje o svojim prihodima, zbog čega je važno da delegaciji u Domu naroda BiH da nalog kako će glasati.

– Od ključne važnosti je potreba da Republika Srpska ovlada svojim suverenim pravima, kao što je da odlučuje o svojim prihodima i to je dejtonska kategorija. Nije to nadležnost Parlamentarne skupštine BiH i Predstavničkog doma kako su to učinili opozicija i muslimani – (Mirko) Šarović, (Branislav) Borenović, (Nenad) Nešić, koji su potrčali da samo Republici Srpskoj naprave određeni problem isključivo vezano za to da se pobjegne od njenih nadležnosti – istakao je Dodik.

On je zaključio da Predstavnički dom nije imao pravo bez odluka entiteta, bez Narodne skupštine Srpske, da ulazi u „osjetljivu zonu intervencija o poreskoj i fiskalnoj sferi“.