Dodik o izborima za Evropski parlament: Očekivan „politički zemljotres“

9
Foto: Screenshot

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da su izbori za Evropski parlament pokazali da su izgubili nosioci globalne politike EU, da je riječ o očekivanom „političkom zemljotresu“, ali ostaje da se vidi da li će to na političkom planu napraviti određene promjene.

Dodik je istakao da je činjenica da su izgubili oni koji kreiraju evropsku politiku, prije svega njemački kancelar Olaf Šolc i francuski predsjednik Emanuel Makron.

– U Francuskoj se već vide posljedice, raspušten je parlament i raspisani su novi parlamentarni izbori. Šolc je isto poražen i to govori da su aktuelne politike poražene i da one, i pored izrazito niske izlaznosti, nemaju podršku u javnosti – rekao je Dodik večeras za RTRS.

On je dodao da, iako su najvažniji nacionalni izbori, činjenica da na evropskim izborima nema podrške za aktuelnu vlast sasvim dovoljno govori o svemu.

Dodik je izrazio zadovoljstvo zbog pobjede partija okupljenih oko centra desnice, kojem pripada i premijer Mađarske Viktor Orban, lider francuske krajnje desnice Marin le Pen i ostale političke partije.

– Sve zavisi od toga na koji će se način naći njihova korelacija i napraviti struktura Evropskog parlamenta. Nije beznačajna poruka da se na evropskoj sceni mijenjaju politički obrasci i da oni koji danas vladaju u Evropi nemaju podršku u svojoj bazi. Ta baza je jasno rekla da želi druge, a drugi su već na sceni – naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da će se sada jače i snažnije čuti glas drugih.