Dodik o Kosmetu: Nije moguće da se primjenjuju dvije prakse na jednom prostoru

24
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Za Palmera Republika Srpska i Kosmet neuporedivi, dok su za mene uporedivi, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

– Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer rekao je u Sarajevu da su Republika Srpska i takozvano Kosovo za Sjedinjene Američke države neuporedivi slučajevi – prenio je Dodik i dodao da je on Palmeru rekao da su – uporedivi.

Foto: buducnostsrbijeav/Instagram

Dodik je novinarima u Beogradu, nakon razgovora sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da je o statusu Republike Srpske i Kosmetu razgovarao sa Palmerom tokom njegove posjete Sarajevu u srijedu.

Palmer je, kako je naveo Dodik, rekao da je stav SAD da su to neuporedivi slučajevi.

– Ja sam mu rekao da je naš stav da su uporedivi. Ne može neko da ima malo prava, a neko da nema nikakva prava – rekao je Dodik.

Foto: buducnostsrbijeav/Instagram

Na pitanje šta mu kaže međunarodna zajednica kada se uporedi pravo na samoopredjeljenje Srba u Republici Srpskoj i Albanaca na KiM, Dodik kaže da su ranije bili veoma rigorozni i odbijali svaku mogućnost.

– To govori da mi moramo da govorimo da je nemoguće da na užem prostoru postoji jedan slučaj, a da se primjenjuju dvije prakse, da pitamo kako je moguće, po kojim međunarodnim pravilima, da Albanci mogu da imaju pravo na samoopredjeljenje, a Srbi kao konstitutivni narod u BiH to ne mogu – rekao je Dodik.

Dodaje da je nije dovoljno da neko samo kaže da se sada ne dira u to pitanje.