Dodik: Očekujem da parlamenti Republike Srpske i Srbije usvoje deklaraciju

8
Foto: Aleksandar Golić/RAS Srbija

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da očekuje da na narednoj sjednici Narodne skupštine Srpske bude usvojena Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, koja je potpisana na Svesrpskom saboru, te da se isto dogodi u parlamentu Srbije.

– Očekujem i da se napravi operativni plan za sprovođenje svih stavova iz deklaracije u institucijama Srpske i Srbije, jer su to kapitalne stvari za srpski narod. To nije upereno ni protiv koga u BiH, a važno je i da je u tom dokumentu rečeno i potpisano da Kristijan Šmit nije legalan – rekao je Dodik.

On je naveo da je ponosan na učešće na Saboru, te zahvalan predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji je na tom planu mobilisao čitavu jednu strukturu da razumije o čemu se radi.

– Zajedno smo došli do ove deklaracije u pravom trenutku, jer se stvara multipolarni svijet u kome će propasti narodi koji nemaju svoj identitet i jaka vođstva. A to imaju Srpska i Srbija – rekao je Dodik za prnjavorsku televiziju K3.

On je izrazio zadovoljstvo što će Srpska biti gost na narednom zasjedanju BRIKS-a u Rusiji.

– Nismo punopravni članovi BRIKS-a, ali vidjećemo kako se to odvija, i da nešto naučimo i vidimo. Svi koji nas uvažavaju biće uvažavani i s naše strane – rekao je Dodik.

On je rekao da SAD, koje su i dalje jak faktor, danas ne mogu više biti globalni i svjetski hegemon, zbog čega se u posljednje vrijeme iživljavaju na „malima“ poput Srpske i uvode sankcije njenim ljudima.

– To govori o njihovoj slabosti. Mi od sankcija imamo neugodnosti i štetu, ali želimo da kroz to sve prođemo tako da ostanemo kompaktni i homogeni. Mi to možemo i Srpska je jaka i homogena – naglasio je Dodik.

On je rekao da je, s druge strane, u razgovorima sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i drugima naglašavao da Srpsku ne zaborave u trenucima kada budu dijelili svijet, dodajući da bi isto ponovio i važnim zapadnim liderima ukoliko bi se s njima susreo, jer radi u interesu srpskog naroda.

Dodik je istakao da bi se auto-putem od Banjaluke do Beograda, čije su dionice u izgradnji, u idealnom smislu trebalo stići za nekih četiri do pet godina uprkos različitim opstrukcijama.

On je rekao da Bošnjaci u BiH ne bi trebali da budu zabrinuti zbog toga što se Srbi u Srpskoj putnom komunikacijom spajaju sa maticom Srbijom, jer će to i njima koristiti.

Kada je riječ o ranije sa Rusima dogovorenoj gasifikaciji Srpske od Bijeljine do Banjaluke i Prijedora, te izgradnji dvije gasne elektrane od po 600 megavata na tom potezu, Dodik je rekao da su bošnjački faktori na nivou BiH uz podršku pojedinih stranih struktura, sve to godinama opstruišući, napravili ozbiljnu štetu Republici, ali i svima na ovim prostorima.

Prema njegovim riječima, da nije bilo toga, na ovim prostorima u međuvremenu bi bile otvorene brojne fabrike jer bi na raspolaganju imale mnogo jeftiniji ruski gas, što bi svima donijelo ekonomski i svaki drugi razvoj.

– Jeftini energenti su sada i u narednom periodu ključna stvar za ekonomiju i razvoj. Pogledajte koliko se fabrika u Srbiji razvilo na bazi toga – rekao je Dodik.

Srpski narod utemeljen u slobodi, nije dozvolio da bude prevaren

Predsjednik Republike Srpske rekao je da je ponosan na srpski narod jer nije dozvolio da bude prevaren, jer je utemeljen u slobodi koja je stvorena 1995. godine i stvaranju Republike Srpske 1992. i istakao da je to ta priča koja živi.

– Hoće li ovaj narod da ima svoju državu? Moraće da odlučuje u budućem vremenu ili će se povesti raznim mešetarenjima koja gledamo po medijima – naglasio je Dodik.

On je rekao da se u Republici Srpskoj radi svaki dan i da je Srpska u ovih šest mjeseci izmirila sve svoje obaveze.

Dodik je naveo da je Vlada Republike Srpske danas usvojila Nacrt programa javnih investicija Srpske do 2027. godine od gotovo 10 milijardi KM i istakao da Srpska ima partnere, ima prijatelje.

– Republika Srpska je za ovih pet mjeseca posljednjih imala rast domaćih proizvoda za 2,9 odsto. Naša prosječna plata je 720 evra, 1450 KM. A 1.000 KM je bila misaona imenica zbog koje su nas napadali prije samo dvije, tri godine. I mi računamo da ćemo naše plate u naredne tri godine povećati i približiti toj velikoj cifri od 1.000 evra. To je veoma zahtjevno. Ukoliko se ove investicije ostvare, zato i planiramo, onda možemo reći da ćemo to učiniti – rekao je Dodik večeras za prnjavorsku televiziju K3.

On je naglasio da Republika Srpska trenutno može da generiše i privuče
investicije za sve otvorene investicione projekte – i puteve, i elektrane, i bilo šta drugo.

Dodik je rekao da je u Prnjavoru sve veći broj investitora, kao i u mnogim drugim opštinama i da je auto-put promijenio način života.

– U Doboju je više od 100 miliona koštala bolnica koja se gradi tamo i biće otvorena 4. septembra. Ne možemo da je otvorimo 10. septembra zato što bi Centralna izborna komisija BiH rekla – to je u propagandne svrhe vlasti da je nešto napravila. A kako to vi mislite da napadate vlast da ništa ne radi, a vlast ne smije da otvori objekat koji je napravila? To je zabranjeno u predizbornoj kampanji da se radi, znači, neće biti otvaranja, zato da bi se dala šansa opoziciji koja ništa nije uradila. Ali, dobro – napomenuo je Dodik.

On je ukazao da su to pravila koja se nameću samo ovdje sa namjerom stvaranja uslova za to da stranci ovladaju svime na ovom području.

– Ovu priču o sankcijama nigdje niste mogli da nađete ništa konkretno, ni ovim firmama, nigdje, nemaju nijedan prekršaj, nemaju nijednu prijavu, svi porezi su plaćeni, sve plate isplaćene – rekao je Dodik.