Dodik: Odnosi Republike Srpske i Kine ubrzano se razvijaju

17
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je danas se odnosi Kine i Republike Srpske ubrzano razvijaju, zahvalivši kineskoj državi i kompanijama na podršci Srpskoj.

Dodik je u obraćanju putem video-linka na petom Kineskom forumu za razvoj automobila tokom Kineskog internacionalnog sajma u Šangaju 2022, poručio da je Republika Srpska veliki prijatelj Kine.

– Održavajući naše prijateljske odnose, uspjeli smo da izgradimo velike projekte i unaprijedimo razvoj naše infrastrukture. Ove godine realizovana su dva infrastrukturna projekta zahvaljujući velikim kineskim državnim kompanijama – rekao je on.

Dodik je istakao da je Republika Srpska voljna da radi sa Kinom kako bi se nastavila fokusirati na ključne oblasti produbljivanja praktične saradnje i ostvarivanja zajedničkog razvoja – poručio je Dodik.

On je rekao da je posljednjih godina primjetan brz rast industrije novih energetskih vozila u Kini, a kineski automobili su dobro poznati u Evropi i ovom dijelu svijeta.

– Republika Srpska kao strateški partner inicijative „Jedan pojas – jedan put“ do sada je kroz finansiranje infrastrukturnih projekata državnih auto-puteva, kao i finansiranje izgradnje ključnih energetskih objekata u velikoj mjeri učestvovala u saradnji i jačanju bolateralnih odnosa dvije zemlje – Narodne Republike Kine i Republike Srpske – rekao je Dodik.