Dodik: Oni koji vrednuju Handkeov rad znaju mnogo više nego mi

36
Foto: SNSD

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je Peter Handke veliki književnik koji je zaslužio Nobelovu nagradu.

– On je to zaslužio jer ljudi koji vrednuju njegov rad mnogo više znaju nego mi. Čestitam mu i na ovaj izbor nije mogao uticati niko iz BiH – rekao je Dodik novinarima u Doboju.

On je rekao da ne zna da li kantoni mogu nekoga proglasiti nepoželjnim i izrazio zadovoljstvo što je Handke na dodjelu nagrade pozvao proslavljenog režisera Emira Kusturicu.

– Kusturica je na dodjeli Nobelove nagrade bio bez ikakvih političkih konotacija. Potpuno je nepotrebno da neko u BiH, a pogotovu SDA bezočno napada njegovo prisustvo – rekao je Dodik.

On je izrazio zadovoljstvo što će Handke doći u Banjaluku.

Austrijski pisac Peter Handke primio je juče Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu. On je priznanje dobio „za uticajno djelo koje je jezičkom domišljatošću istražilo periferiju i specifičnost ljudskog iskustva“.

Skupština Kantona Sarajevo donijela je danas deklaraciju u kojoj osuđuje dodjelu Nobelove nagrade Peteru Handkeu i kojom ga proglašava personom non grata u ovom kantonu, prenijeli su federalni mediji.