Dodik: Orban posjetio Kijev i Moskvu sa istom željom – prekid sukoba

10
Foto: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Podržavam posjetu premijera Mađarske Viktora Orbana Moskvi i Kijevu i njegove istinske napore i iskrene namjere, koji imaju samo jedan cilj, a to je prekid sukoba i otpočinjanje pregovora s ciljem postizanja mira, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Orban je i ovim potezom dokazao da je jedan od rijetkih političara u svijetu kojeg je moguće nazvati državnikom i to u pravom smislu te riječi, kome su mir, dijalog, napredak i razvoj prioritet. Svi oni koji ovih dana kritikuju premijera Orbana zbog ovih susreta, samo pokazuju svoju lošu stranu, da su za nastavak sukoba, naoružavanje, dok su duboko ušamčeni u „ratnim rovovima“. Takvi ne mogu biti ljudi mira i ne mogu biti pregovarači za postizanje mira, za razliku od mađarskog premijera – dodao je Dodik na društvenoj mreži „Iks“.

Dodik navodi, da je Orban posjetio Kijev i Moskvu sa istom željom, a to je prekid sukoba.

– Oni su uvijek spremni da kritikuju svaki potez koji je usmjeren na postizanje mira i otpočinjanje pregovora, dok „zaboravljaju“ ili namjerno prešućuju da je Orban za dva dana posjetio i Kijev i Moskvu, a sve s istom željom – prekid sukoba. Nijedan mir na svijetu nije moguće pregovarati bez dijaloga sa obje strane, na čemu je Orban i radio, čime je po ko zna koji put pokazao svoju veličinu i iskrenu želju za mirom u svijetu – dodao je Dodik.