Dodik: Pokretna bolnica potrebna Srpskoj

38
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će pokretna bolnica, koju je nabavila Vlada Srpske ukoliko bude potrebna za suzbijanje virusa korona, iduće sedmice biti postavljena u Zalužanima kod Banjaluke da se vidi i provjeri njena ispravnost.

Dodik je rekao da je taj objekat potreban Srpskoj i da će ostati u njenom vlasništvu „za ne daj Bože“ i u slučaju bilo kakvih elementarnih nepogoda.

On je naveo da se čeka na carinjene medicinske robe i opreme za bolnicu, za šta je potrebno odobrenje Agencije za lijekove BiH.

– Ta roba stoji na carini u Banjaluci jer se čeka na odobrenje te agencije – izjavio je Dodik za RTRS.

On je dodao da je takva bolnica zbog velike potražnje poskupila za dva miliona KM samo sedam dana nakon što ju je kupila Vlada Republike Srpske.

– A mi smo imali neke kontakte i omogućili da se ta bolnica, koja je bila spremna za isporuku u Vijetnam, preusmjeri nama – rekao je Dodik.

On je naveo da je sposobnost i spremnost republičkog zdravstvenog sektora da adekvatno odgovori na pojavu virusa korona bila pojačana ranijim odlukama o ulaganju više stotina miliona KM u zdravstveni i medicinski sektor Srpske, u okviru čega je rekonstruisan Univerzitetsko-klinički centar Srpske, te su, između ostalog, napravljene nove i rekonstruisane brojne bolnice širom Republike.

Dodik je rekao da u pojedinim zapadnoevropskim zemljama tokom krize sa virusom nije svim građanima obezbijeđeno besplatno zdravstveno osiguranje i jednak tretman kao što je to uradila i obezbijedila Srpska.