Dodik: Politizacija političkog Sarajeva

28
Foto: Dž. Kriještorac/Radio Sarajevo

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je humanitarni boravak ruskih stručnjaka za borbu protiv epidemije virusa korona koji se, prije svega, odnosio na rad na dezinfekciji prostora specijalnom opremom sa uređajima i vozilima koje su donijeli, bio pravovremen i od velike pomoći za Republiku Srpsku.

– Reakcije na Čovićev poziv za pomoć upućen Ruskoj Federaciji je čista politizacija iza koje očigledno stoji konstantna rusofobija bošnjačkih političara koja se dugo vremena održava uz pomoć stranih suflera i lobija, zbog čega se, nažalost, i jesu usprotivili dolasku prijeko potrebne pomoći u Mostar – istakao je Dodik upitan da prokomentariše burne reakcije političkog Sarajeva na mogući dolazak ruskih stručnjaka u FBiH.

Srpski član Predsjedništva je pojasnio da ruski stručnjaci sa sobom donose savremenu opremu koju nemaju firme koje se bave dezinfekcijom u BiH, a ni jedinice ABHO Oružanih snaga BiH, i njihov angažman bio bi od velike pomoći Mostaru.

– Poznato je da je Ruska Federacija bila spremna poslati svoje stručnjake i u Sarajevo, kao i u druge dijelove Federacije da su im nadležni uputili apel za pomoć. Žestok otpor dolasku ruske humanitarne ekipe u BiH govori da je riječ o gestu tipičnog zatvorenog društva bar za Ruse – naglasio je Dodik.

On je konstatovao da je veoma zanimljivo da su ruski stručnjaci bili potrebni mnogim zemljama pogođenim epidemijom virusa korona, koje su mnogo bogatije i opremljenije od BiH, i da je njihov dolazak naišao samo na dobrodošlicu.

– Među njima se posebno ističe Italija gdje su ruski stručnjaci dočekani sa oduševljenjem. U mnogim zemljama ruski humanitarci su dobrodošli, osim u BiH gdje nisu poželjni – zaključio je Dodik.