Dodik: Pomoć penzionerima i borcima

71
Foto: Aleksandar Golić/RAS Srbija

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio je danas jednokratnu pomoć penzionerima i borcima povodom vaskršnjih praznika za šta će ukupno biti izdvojeno 15,6 miliona KM.

Dodik je rekao da je prijedlog koji će Vlada Srpske razmatrati, biti da se penzionerima koji primaju penziju do 415 KM jednokratno isplati 80 KM pomoći povodom vaskršnjih praznika.

– Za penzionere koji primaju iznad tog zagarantovanog iznosa, biće isplaćeno 50 KM. To sve ukupno iznosi 15,6 miliona KM – rekao je on na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Dodik je naveo da bi borci od prve do pete kategorije koji su nezaposleni ili imaju primanja do 500 KM trebalo da dobiju 100 KM jednokratne pomoći.

On je istakao da postoje rezerve Republike Srpske za ove namjene, te da očekuje da će Vlada donijeti konkretnu odluku o pomoći ovim kategorijama stanivništva kao prilog ili naknada za vaskršnje praznike, imajući u vidu da su svi oni opterećeni i izloženi dodatnim troškovima oko pandemije.

Govoreći o boračkoj populaciji, Dodik je istakao da će po 100 KM će primiti samo oni koji se prijave na već otvoreni konkurs u Vladi, odnosno Ministarstvu za boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske.

– Taj konkurs je otvoren i narednih dana. Pozivam sve one koji misle da imaju pravo, da se prijave i samo će oni moći da prime tu naknadu – rekao je Dodik.

On je istakao da će, u konsultacijama sa predsjednikom Vlade, konsultovati koalicione partnere.

– To su naše zajedničke politike, a ovo je naša inicijativa – rekao je Dodik i dodao da je ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović potvrdila da već ima spreman novac za ove namjene.

On ističe da nije u pitanju novac sa Londonske berze, koji još nije stigao.

– U svakom slučaju, to bi moglo da bude isplaćeno već sutra ili prekosutra, što zavisi od direktora Fonda (penzijsko-invalidskog osiguranja), brzine obračuna. Tako da već ljudi dva tri dana prije Vaskrsa imaju mogućnost da taj dobiju novac – rekao je Dodik.

On je rekao da je Republika Srpska uspjela u prethodnom periodu da obezbijedi dovoljno potencijala da bude potpuno likvidna u narednim godinama.

– Nema nikakvih opasnosti za Republiku Srpsku – rekao je Dodik i podsjetio da je nakon posjete delegacije Srbije obezbijeđeno gotovo 350 miliona evra kroz razne projekte kao što su put od Rače do Bijeljine, sistem hidroelektrana „Buk-Bijela“, aerodrom Trebinje i pomoć za opštine Kostajnicu, Dubicu i Nevesinje.

On je najavio da se planira krenuti sa radovima na sistemu hidroelektrana „Buk-Bijela“, negdje oko 20. maja, da ga raduje i pitanje izgradnje sistema elektrana na Bistrici, da će biti nastavljeni radovi u okviru projekta „Gornji horizonti“, gdje je već dosta i urađeno.

– Kad tome dodamo činjenicu da je izabran i potpisan ugovor sa izvođačem radova vezano za izgradnju auto-puta od entitetske linije iznad Doboja, pa do Johovca koji je negdje oko 180 miliona evra, to je već osigurano. Sa onim kompanijama gdje je raspisan tender „napašćemo“ i dionicu puta od Vukosavlja prema Brčko distriktu u pogledu izgradnje auto-puta – rekao je Dodik.

On ističe da se finalizuju i aktivnosti na rješavanju imovinsko-pravnih pitanja na dionici puta Banjaluka-Prijedor, a sve ove investicije bi trebale pomoći razvoj privrede.

Javne finansije Srpske stabilne

Dodik je izrazio zadovoljstvo činjenicom da su javne finansije Srpske stabilne i da se očekuje rast u ovoj godini od tri odsto, bez obzira na to što je ovo godina pandemije.

On je potvrdio da je privreda pala za vrijeme pandemije za 2,8 odsto, ali je poslije Srbije u regionu taj pad najmanji, manji nego što su imali i Federacijom BiH (FBiH), Crna Gora i Hrvatska.

Predsjednik SNSD-a ističe da Republika Srpska vodi svoju autentičnu i autonomnu politiku, u skladu sa ustavom i njenom ustavnom pozicijom i zakonima.

– Mi ništa nemamo sa FBiH oko bilo kakvih investicijama. Mi s njima ništa ne dogovaramo, jer s njima se ništa ne može dogovoriti. Mi s njima nismo mogli ni da dogovorimo nabavke respiratora i hvala Bogu što nismo, da ne pričam o vakcinama – rekao je Dodik.

On je naglasio da Srpska čini sve da obezbijedi vakcine, pa je evidentno gotovo redovno vakcinisanje stanovništva, a volio bi da i FBiH isto tako rješava to pitanje.

Dodik ističe da su vezano za Londonsku berzu morali mnoge detalje da izuče, objasne i dokažu investitorima, koji su imali povjerenja u Republiku Srpsku.

– To je nešto što nam daje za pravo da tvrdimo da je stanje u Srpskoj daleko stabilnije i bolje nego što možemo čuti u javnom diskursu, u neosnovanim napadima koje čujemo ili od onih koji pokušavaju da prikažu situaciju što gorom, vjerujući da je to za njih najbolje – rekao je Dodik.