Dodik: Prva liturgija u Manastiru Miloševac važan događaj za pravoslavlje

42
Foto: SRNA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je današnja prva liturgija u Manastiru Miloševac kod Prijedora, koju je služio Njegova svetost patrijarh Porfirije, veoma važan događaj za čitavu regiju, Srpsku pavoslavnu crkvu (SPC) i pravoslavlje u cjelosti.

– Manastir je mjesto stalnog života i to je osjetio i sam patrijarh Porfirije koji nije oklijevo da dođe ovdje i da se održi prva molitva koja je okupila mnogo ljudi, pokazla sabornost i povezala idenditet, prije svega Crkve, a onda i ovog naroda koji je očigledno vapio za ovakvim sadržjem – rekao je Dodik novinarima nakon liturgije u manastiru Miloševac od Prijedora.

Foto: SRNA

Dodik je podsjetio da je ovdje prije 300 godina srušen manastir, ali da to zemljište koje se zvalo Crkvina na svu sreću niko nije uzurpirao za neke druge potrebe.

– Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem je prije nekoliko godina odlučio da ovdje izgradi manastir – rekao je Dodik i dodao da je pružena pomoć u izgradnji ovog hrama.

On kaže da Prijedor zaslužuje jedno novo pravoslavno obilježje i da je Manastir Miloševac mjesto koje živi kroz istoriju.