Dodik: Pucnji u kolonu pripadnika JNA – pucnji u mir u BiH

9
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je sarajevska Dobrovoljačka ulica sinonim stradanja mladih vojnika bivše JNA, među kojima su bili ne samo Srbi, već i pripadnici drugih nacija, a ne odbrane Sarajeva kako to bošnjački politički predstavnici decenijama predstavljaju pokušavajući grubim lažima da falsifikuju istoriju i nepobitne činjenice.

Dodik je naglasio da je gnusna laž i spekulacija sarajevske čaršije da je Sarajevo tada bilo napadnuto.

On je podsjetio da je postojao dogovor da se kolona JNA na miran način povuče iz kasarne u Sarajeva na teritoriju Lukavice, današnje Istočno Sarajevo, te da postoje audio-snimci komandi o napadu na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici, koje izdaju ratni član Predsjedništva tzv. Republike BiH Ejup Ganić i komandant Teritorijalne odbrane Zaim Backović.

Predsjednik Srpske je naglasio da su ljudi koji su bili u koloni JNA, koja je po dogovoru napuštala Sarajevo, napadnuti i ubijani bez mogućnosti da se brane, a njihova ugljenisana tijela ležala su po ulici.

– Pucnji u ove mlade ljude, u srpskog svata na Baščaršiji, masakri u Sijekovcu, Brodu… dovoljno govore da su to bili pucnji u mir u BiH i potvrđuju ko je želio rat u BiH, ko su ti koji su se prvi naoružali i spremali za rat, prvi povukli obarač i gađali pravo u metu – u mir. Željeli su muslimansku BiH, bez Srba i Hrvata, kao što je žele i danas, a ne normalan život u miru i slobodi – istakao je Dodik, dodavši da su muslimani ti koji su sve žrtvovali za oružani sukob s ciljem stvaranja islamske države u srcu Evrope i Balkana.

Da ironija bude veća, ukazao je Dodik, svijet i svjetski moćnici ostali su i gluvi, i nijem, i slijepi na sva ta zlodjela tzv. Armije BiH optužujući Srbe za sve.

– I danas se nastavlja ista priča muslimanskog političkog korpusa i svjetskih moćnika da je srpski narod vječiti krivac, kriv je i što postoji. Naše žrtve su manje vrijedne, to nisu žrtve, to nisu ubijeni, zlostavljani, mučeni, samo zato što su Srbi. I danas, nakon svega i svih naših žrtava, progona sa vjekovnih ognjišta, istorija se ponavlja.

Umjesto oružjem žele da nas unište mirnodopskim sredstvima. Hoće da nam uzmu sve, imovinu, šume, jezera, a na kraju i Republiku Srpsku. Zato im poručujem i danas, na dan gnusnog, brutalnog i kukavičkog zločina nad nevinim mladim vojnicima, da je Republika Srpska vječna, da ne damo ni pedalj svoje imovine jer je ona natopljena krvlju srpskih heroja koji su skupo platilu našu slobodu i Republiku, stvorenu u miru, odbranjenu u ratu – poručio je Dodik.

On je rekao da Republika Srpska, njene institucije i srpski narod ma gdje se nalazio morao da prenosi istinu o Odbrambeno-otadžbinskom ratu i da njeguje kulturu sjećanja, te da je to naša dužnost i obaveza.