Dodik: Ratnici „Islamske države“ koji su se vratili predstavljaju ozbiljnu opasnost

9
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da činjenica da je BiH dala najveći broj ratnika „Islamske države“ u odnosu na broj stanovnika, koji su se vratili, predstavlja ozbiljnu opasnost, te da je znatan broj takvih i u Srbiji.

Dodik je čestitao organizovanju Srbije da se odbrani od toga.

– Naučili smo da u borbi s njima nema oklijevanja. Ti ljudi ako se pojave sa namjerom da nešto napadnu, oni idu do kraja. Zato i mi moramo reagovati do kraja. I moraju da znaju poslije toga da ne mogu računati na zapadne sudove, nego moraju da računaju na strašni sud – naglasio je Dodik.

On je podsjetio da Republika Srpska godinama upozorava na ekstremne pokrete kod muslimana i da je jasno da su oni motivisani političkim islamom i „Islamskom državom“.

– Oni su to uvježbavali boreći se protiv Amerikanaca i Zapada, a onda su došli ovdje, uveli su ih Amerikanci i muslimani 1992. godine da bi sjekli Srbima glave – naveo je Dodik.

On je podsjetio da se to dešavalo masovno, da je formiran odred „El mudžahedin“ koji je operacije sprovodio na Ozrenu i oko Zenice.

– Tamo su počinjeni stravični zločini, sječene glave. To je jasno – izjavio je Dodik novinarima na Kozari, odgovarajući na pitanje koliko vehabijski pokret predstavlja realnu opasnost imajući u vidu događaje u Srbiji.