Dodik: Republika Srpska ima veći stepen međunarodnog priznanja od Kosova

21
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je Republika Srpska verifikovan međunarodnopravni subjekt i da ima veći stepen međunarodnog priznanja i poštovanja nego samoproglašeno Kosovo koje predvodi privremena vlast u Prištini.

– Nadmenost koja dolazi sa te strane (iz Prištine) i ponižavajuća ocjena o Republici Srpskoj treba odbaciti sa tvrdnjom da je to vlast koja je nastala nakon terorističkih akcija prema Srbima na Kosovu i Metohiji, koji je sastavni dio Srbije – konstatovao je Dodik na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je nagalsio da u budućnosti neće biti moguće stavljati na dnevni red pitanje Kosova i Metohije, a da se ne stavi pitanje Republike Srpske.

– Ne vidimo kako je moguće da neko verifikuje priču o Kosovu kao navodnoj nezavisnoj državi koja ima pravo na to, a da Srpska nema pravo na to i u tom pogledu će se voditi naše aktivnosti u narednom vremenu – istakao je Dodik.

On je poručio da će biti nastavljeni dobri i uspješni odnosi Srpske i Srbije, koje imaju niz zajedničkih projekata, a koji bi bili i uspješniji da ne postoje blokade sa nivoa BiH bez ikakvog ustavnog i zakonskog osnova.

– BiH je podijeljena država i društvo bez mogućnosti da se integriše na bazi vlastite volje i vrijednosti… BiH je u veoma lošoj situaciji, nikada i nije bila dobra. Ona je vječito krizno žarište i takva BiH nema šanse i teško je to objasniti i nama koji živimo tamo – rekao je Dodik.

On je naglasio da nema zajedničke vizije za BiH, već samo pojedinačne, te da je današnja BiH nametnuta i nije ustavna i po volji naroda.

– Ovu BiH su stvorili stranci, a ne narodi u BiH. Svi pokušaji da se očuva ta vrsta (međunarodnog) intervencionizma govori o tome da oni čuvaju svoj nered koji su ranije napravili u BiH… Napravili smo Republiku Srpsku kao nezavisnu državu, a ne kao nešto što treba da se ukine kroz BiH i nikada nismo prihvatili BiH, to je bilo moranje da prihvatimo zbog završetka rata – naglasio je Dodik.

On kaže da je veoma intenzivno prisustvo međunarodnog faktora i njihovog intervencionizma, te da je neprihvatljiv njihov voluntarizam koji ide za tim da se krši međunarodno pravo i da se samo mora poštovati njihova volja.

– Ne vjerujemo u BiH koju su nametnuli stranci, još uvijek vjerujemo u ustavnu BiH i ukoliko ona bude ugrožavala našu ustavnu poziciju takvu BiH ćemo odbaciti i borićemo se za dejtonsku BiH dok bude smisla – poručio je Dodik.

On je ponovio da je Kristijan Šmit lažni visoki predstavnik jer nije dobio verifikaciju Savjeta bezbjednosti UN, te da Srpska izučava mogućčnost da ga tuži za lažno predstavljanje i kršenje ustavnog poretka u BiH.

– Našli smo mogućnost i razgovaramo sa nekim državljanima Njemačke da tuže Šmita njemačkom sudu zato što se lažno predstavlja. Angažovali smo značajan advokatski tim… Prihvatati takav način života sa lažnim predstavnicima, kao što je on, značilo bi poništiti sam svoj život i interese – istakao je Dodik.

On je dodao i da potez Šmita da u izbornom danu u BiH mijenja izborna pravila apsolutno govori da je BiH zemlja koja ne zaslužuje da postoji.

– Kada tome dodate sve promašaje, prije svega, Evropske komisije koja nas je sve vrijeme navodila na reforme pod plaštom priče o tome da je to neophodno da bi BiH išla ka EU su propali, jer sama činjenica da su naprasno priznali Ukrajini status kandidata, a BiH koja 15 godina pokušava da dobije status ne odobravaju, pokazuje da tamo postoje dupli standardi – naglasio je Dodik.

Međunarodni intervencionizam prevazišao sve normalno podnošljive okolnosti

On je dodao da je „monstruozna prevara“ Evropske komisije svodi na priču o vladavini prava i pravnoj državi, a u BiH podržavaju Šmita koji nije imenovan u skladu sa pravom, kao i trojicu sudija Ustavnog suda BiH.

– Stranci su trebali da odu pet godina nakon Dejtona, znači 2001. godine, a još su 20 godina naknadno ostali ovdje kreirajući antiustavni sistem i pokazujući se kao sud koji je inkvizicijski, a ne ustavni sud – rekao je Dodik.

On je poručio da je međunarodni intervencionizam prevazišao sve normalno podnošljive okolnosti i da će se morati u BiH pokušati naći dogovor između konstitutivnih naroda, jer bez toga BiH apsolutno nema nikakvu šansu.

– BiH mora da se redefiniše i pokuša vratiti na ustav, a ako to nije moguće – a nije moguće, mora da doživi disoluciju jer tamo nema smisla da se živi u takvim okolnostima – rekao je Dodik.

On je zaključio da se Republika Srpska zalaže za očuvanje mira i stabilnosti i da nema nikakvu ratnu opciju u vidu, te da se iz ekonomskih pokazatelja Srpske vidi da su njene institucije usmjerene na održavanje stabilnosti i trajanja Srpske.