Dodik: Republika Srpska ne prihvata torturu

12
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska ne prihvata torturu i istakao da će proći nametanje međunarodnog faktora u BiH.

– I to će proći. Odvojićemo se – naglasio je Dodik u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine.

Predsjednik Srpske rekao je da će se uvijek zalagati da se u Republici Srpskoj i Narodnoj skupštini čuje i drugačiji glas, navodeći da muslimani žele da u BiH naprave aranžman koji će biti održiv samo primjenom sile.

On je naveo da višenacionalne zemlje mogu da funkcionišu samo jasnom podjelom vlasti, što je urušeno u prethodnom periodu.

– EU je dozvolila da u BiH glavnu riječ vode Amerikanci. Stranci su rušili uvijek domaći dogovor. Glavne štetočine su ambasador SAD Majkl Marfi i Džejms O`Brajan koji je održao tajni sastanak sa muslimanima i rekao im šta treba da rade. On se lažno predstavlja kao tvorac Dejtonskog sporazuma. On je nosio torbe – ukazao je Dodik.

On je ukazao da je čudan i vazalni odnos EU prema SAD, pogotovo u vrijeme velikih globalnih izazova.

– Zbog odnosa SAD i djelovanja na istoku, krenule su velike migracije stanovništva u Evropu koje su postale bezbjednosni izazov. Zna se ko je vodio proteste u Kijevu, a sada se Ukrajina koristi kao topovsko meso sada u sukobu – istakao je Dodik.

On je naveo i da je srušen je i gasovod iz Rusije, čime su SAD primorale Evropu da od njih kupuje gas po znatno većim cijenama.

– Izigravali su sporazum iz Minska, što su potvrdili njemačka kancelarka i francuski predsjednik. Tako je bio i sa Briselskim sporazumom, gdje se blokira osnivanje zajednice srpskih opština. Pokušavaju uvijek nešto da nam podvale – rekao je Dodik.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske u toku je posebna sjednica na kojoj poslanici razmatraju aktuelnu bezbjednosnu i političku situaciju u svijetu sa aspekta reperkusija na Republiku Srpsku.

Navedena tačka dnevnog reda prijedlog je predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, predsjednika Narodne skupštine Srpske Nenada Stevandića, predsjednika Vlade Srpske Radovana Viškovića i srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, koji prisustvuju sjednici.

Sjednici prisustvuju i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić i predstavnici Republike Srpske u zajedničkim istitucijama BiH, predsjednici SDS-a i PDP-a, te predstavnici EU.