Dodik: Rusija gotovo bezuslovno stoji iza onoga što Srbi utvrde kao svoj interes

10
Foto: REUTERS/Anton Vaganov

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Rusija razumije poziciju da okupljanje kakvo je Svesrpski sabor prirodno pripada srpskom narodu na prostoru Balkana i da Rusija, kao što je to pokazivala uvijek u prošlosti, gotovo bezuslovno stoji iza onoga što Srbi utvrde kao svoj interes.

Dodik je rekao da je obavijestio predsjednika Rusije Vladimira Putina na današnjem sastanku u Sankt Peterburgu o Svesrpskom saboru, koji će biti održan u subotu, 8. januara, u Beogradu.

Dodik je naveo da je Putinu ispričao detalje, da su Srbija i Republika Srpska zajednički organizovale Sabor i da on treba da pokaže manifestaciju jedinstva i onoga čime srpski narod raspolaže i u Srbiji i u Republici Srpskoj i regionu, ali i da se donese važna deklaracija koja nema ambiciju da bude realizovana za dan ili dva, nego koja će ukazivati na smjernice kuda će se kretati srpski narod.

– Sa stanovišta onoga što sam ja rekao predsjedniku Putinu, on je poslao pozdrave i predsjedniku /Srbije Aleksandru/ Vučiću i svim našim ljudima i oni podržavaju takvu vrstu aktivnosti, smatraju je veoma legitimnom i ona ne inicira bilo kakve nesporazume u regionu, nesporazume među narodima – naveo je Dodik.

On je dodao da smatra da takvo okupljanje sasvim prirodno pripada kolektivitetu koji se zove srpski narod na prostoru Balkana.

– Veoma je važno znati da Rusija razumije takvu poziciju i Rusija, kao što je to pokazivala uvijek u prošlosti, gotovo bezuslovno stoji iza onoga što Srbi utvrde kao svoj interes – izjavio je Dodik novinarima nakon sastanka.

Foto: AP/Anton Vaganov

On je naveo da je ovo njegov drugi susret sa Putinom ove godine, a da namjeravaju da se još jednom sretnu do kraja ove godine.

„On je pun prijateljstva, razumijevanja. Svi poslovi dogovoreni na ranijim sastancima, realizuju se veoma uspješno i završavaju i u svim oblastima koje smo napomenuli“, naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da je izrazio zahvalnost za činjenicu da je pozvan i ove godine na Ekonomski forum u Sankt Peterburgu, čiji je Putin pokrovitelj, i da na njemu vidi dinamiku koja se ovdje dešava, o čemu ga je predsjednik Rusije upoznao.

„Rekao je da Ruska Federacija bilježi po podacima Svjetske banke rast koji je među najvećim u svijetu i da je ona po pokazateljima Svjetske banke, danas četvrta ekonomija svijeta, što govori o tome da se pravilno upravlja procesima u ovoj zemlji“, rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da mu je velika čast što danas u ime Republike Srpske ima priliku da razgovara sa čovjekom koji je nesumnjivi lider, ne samo svoje zemlje, nego i globalnog svijeta, i koji ima razumijevanja i zna detalje o tome što se dešava.

Prema njegovim riječima, Rusija je garant Dejtonskog sporazuma i Rusija se uvijek ponašala u skladu sa onim što se zove slovo Dejtonskog sporazuma.

– Rusija je zemlja koja je veoma razočarana partnerstvom i sporazumima sa Zapadom, jer su svi sporazumi koji su do sada postignuti bili sa strane Zapada potpuno devastirani, pa i Minski sporazum koji je bio sa strane Rusije urađen veoma korektno i sa očekivanjem da će biti sproveden – naveo je Dodik.

On je rekao da se sada saznalo da to nije tako i da je Zapad zloupotrijebio dobru volju Rusije da očuva stabilnost i mir.

– Vidim tu odlučnost da se pitanja riješe. Vidim odlučnost kao što je i rečeno da se ostvara interesi Rusije i oni od toga neće odustati – naveo je je Dodik.

Foto: AP/Anton Vaganov

Prema njegovim riječima, što se tiče Republike Srpske, oni smatraju i vide da je Dejtonski sporazum u iskušenju i veoma su informisani i o ponašanju u Generalnoj skupštini.

– Rusija je tu bila i u pravu, a Njemačka i druge zemlje nisu. Ono što mi želimo od Rusije jeste da razumije poziciju u pogledu realizacije Dejtonskog sporazuma, da razumije iskušenja u kojima se mi nalazimo – naglasio je Dodik.

On je dodao da u Rusiji apsolutno znaju podatke o Kristijanu Šmitu, Ustavnom sudu BiH i svemu i načinu na koju oni pokušavaju da devastiraju Dejtonski sporazum.

– Ono što sam ja ovdje čuo jeste da Rusija to zna i da Rusija stoji iza onoga što jeste slovo Dejtonskog sporazuma, a i iza Republike Srpske i njenih nastojanja da očuva tu poziciju – rekao je Dodik.

On je naveo da je sa Putinom pričao i o srpko-ruskom hramu koji se gradi u Banjaluci.

– Sam predsjednik je prvi inicirao tu temu. Ja sam ga informisao dokle je došlo i prenio mu pozdrave našeg episkopa Jefrema. Rekao sam da će u ovoj godini taj hram biti zakrovljen i da će biti potrebno raditi ono što smo ranije dogovarali, a to je da ruska strana pomogne unutrašnje uređenje, oslikavanje hrama – rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je prenio da je zahvalio za poziv sportistima iz Republike Srpske koji se spremaju da dođu u Kazanj na sportske igre BRIKS-a.

– Podržao sam napore Rusije, koja je jedan od lidera globalnog svijeta, da se na globalnom nivou svijet uredi kako bi bio pravičan i kako bi za male zemlje i zajednice kao što smo mi, bila obezbijeđena mogućnost ravnopravnog učešća u svim globalnim pitanjima, pogotovo onim od interesa za taj narod – istakao je Dodik.