Dodik sa Pencom: Republika Srpska opredjeljena da se dalje kreće ka evropskim integracijama

13
Foto: @MiloradDodik/X

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je tokom današnjeg sastanka sa ministrom savezne države Hesen za evropske poslove i savezne poslove Njemačke Manfredom Pencom da je Srpska opredjeljenja za dalje kretanje ka evropskim integracijama koje će u narednim mjesecima, kako očekuje, biti ubrzano.

– Želimo da iskoristimo ovaj trenutak koji je vezan za evropske integracije i pregovarački status i vjerujem da ćemo u narednim mjesecima dobiti priliku da se u pregovaračkom okviru, koji će da ponudi EU, brže krećemo nego što je to bilo do sada – rekao je Dodik novinarima nakon sastanka.

Dodik je istakao da je zadovoljan činjenicom da je ministar Penc u Banjaluci i Republici Srpskoj i što su imali priliku da razgovaraju o odnosima i razmijene mišljenja o ukupnoj situaciji u BiH i EU.

– Mislimo da je veoma važno da od briselske administracije dobijemo provodiv okvir, a ne liste želja koje su teško provodive. Kao što znamo, u BiH neka pitanja ne mogu decenijama da budu riješena i ne treba imati ambicije da je to moguće u nekom kratkom vremenu – naglasio je Dodik.

Foto: @MiloradDodik/X

Predsjednik Srpske je izrazio zadovoljstvo što postoji razumijevanje za evropski put, te uvjerenje da će nakon evropskih izbora i ponovnog imenovanja Ursule fon der Lajen na mjesto predsjednika Evropske komisije svakako to biti ubrzano.

– Razgovarali smo i o odnosima između Njemačke i Republike Srpske i čitavog regiona. Važno je da ovdje postoji stabilnost i mir i obaveza nas kao izbarnih političara na ovom prostoru je da sarađujemo sa privrednom strukturom same Njemačke, pogotovo sa pokrajinom iz koje dolazi ministar Penc – naveo je Dodik.

On je naglasio i da su jasni stavovi Srpske u vezi sa pozicijom visokog predstavnika i kršenje Dejtonskog sporazuma.

– Veoma mi se svidjela ministrova tvrdnja da treba da se slušamo i donosimo zajedničke stavove. Do sada su sa Zapada samo dolazili ljudi koji su ovdje nametali rješenja i nešto tražili bez ikakvog oslonca na realne okolnosti, tako da je ovo za mene jedan osvježavajući razgovor – rekao je Dodik.