Dodik: SAD brinu samo o sopstvenim interesima i zato ignorišu iranski uticaj u BiH

20
Foto: Screenshot

SAD su ćutale o iranskom prisustvu u BiH tokom rata, pošto su Iranci tada radili protiv Srba, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u intervjuu za Jerusalim post i podsjetio da je Ambasada Irana tokom rata u BiH imala 480 zaposlenih, te da je u tom smislu bila najveća ambasada u BiH.

– Svi zaposleni u Ambasadi u tom periodu bili su špijuni. Amerika ne samo da je ćutala o tom ogromnom iranskom prisustvu već je, zapravo, bila saglasna s tim, pošto su Iranci radili protiv nas Srba. Iranci su ovdje čak imali kamp u kojem su obučavali mudžahedine, među kojima su ljudi koji su izvršili napad na SAD 11. septembra 2001. godine. Amerikanci su tek tada počeli nešto da rade protiv iranskog prisustva ovdje – rekao je predsjednik Srpske.

On je ocijenio da SAD samo brinu o sopstvenim interesima i da zato ignorišu iranski uticaj u BiH, te poručio da mu je zapravo žao Amerike.

To je i dalje velesila koja je prije 30 ili 40 godina imala podršku širom svijeta, uz izuzetak nekoliko ekstremnih muslimanskih zemalja. Onda su oni odlučili da rasture Jugoslaviju i Sovjetski Savez i da stvore EU. Pogrešno upravljanje krizama, koje su stvorene ovom politikom, dovelo je do neprijateljstva prema SAD širom svijeta – ocijenio je predsjednik Srpske.

Dodik je naveo da je on lično odrastao uz brojne vrijednosti američkog društva.

– Sloboda, ljudska prava, privatne inicijative, vladavina prava, NBA. A onda je Amerika, imajući ove vrijednosti, došla u moj region i počela da nam nameće nerazumne stvari. Nemoguće je nametnuti američki model bilo gdje u svijetu. Rezolucija o Srebrenici bi dobila znatno veću podršku u Generalnoj skupštini UN da su SAD prije 15 godina rekle da je ključno da se ona usvoji. Danas, uz sve napore koje su uložile SAD i EU, samo 84 zemlje su podržale rezoluciju. Moć Amerike slabi – istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, predsjednik SAD Džozef Bajden izgradio je svoju politiku na lažima o Srbima.

– Bajden se nije izvinio za laži koje je širio o broju muslimana koje su ubili Srbi. Koji američki predsjednik se izvinjava? To se ne događa. Mi Srbi snosimo posljedice njegovih laži – naglasio je Dodik.

Dodik je podsjetio da nije učestvovao u ratu u BiH kao vojnik, već je bio političar opozicije i da ga niko ne može optužiti za nacionalistički šovinizam.

– Žao mi je što se Jugoslavija raspala, ali to se dogodilo. Razmijem da smo Hrvatima dali državu u kojoj su većina, kao i Slovencima. Ali zašto su stvorili BiH sa muslimanskom većinom? Nije trebalo da nas prisiljavaju na svoj način života. To ovdje ne funkcioniše – poručio je Dodik.

Dodik je naveo da kada govori o SAD, zapravo govori o političkoj eliti u toj zemlji, uz napomenu da ima brojne dobre i iskrene prijatelje u Americi, kao i među muslimanima.

– Laži o onome što se dešava u BiH tokom mandata bivšeg predsjednika SAD Bila Klintona služile su kao polazna tačka za političke karijere nekoliko stotina zvaničnika američkih vlasti, uglavnom demokrata. Prilično smo siti načina na koji se Amerikanci ovdje ponašaju. Ako SAD žele da vrate svoju poziciju ovdje, njihovo rukovodstvo treba da dođe i kaže da će poštovati volju naroda i da će oni koji provociraju rat imati problema sa Vašingtonom. Neka kažu: „Ako želite da živite zajedno, to je u redu. Ako ne – mirno se raziđite.“ Samo će tako vratiti svoju veličinu. Ali čini mi se da Amerikanci nemaju dovoljno moći da to učine i da ne mare zaista za ono što ja govorim – izjavio je Dodik.