Dodik: Samo konsenzusom rješavati status stvaralaca

41
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Lider SNSD-a Milorad Dodik ocijenio je da je napravljena bespotrebna zbrka u vezi sa naknadom „Stvaraocima Republike Srpske“, jer je potpisana načelna izjave u kojoj je navedeno da će se to pitanje pokušati riješiti u razgovoru sa Vladom i uz podršku partija koje su stavile svoj potpis.

– Ovo je časna priča u kojoj niko ništa ne spekuliše, niko nikom neće nešto dati što ne zaslužuje i ako bude javnog dogovora dobićemo zakon, ako ne bude neće biti ništa od svega toga. Ukoliko ne bude SDS, Boračka organizacija i druga udruženja proistekla iz rata za ovo rješenje neće biti ni SNSD – rekao je Dodik.

Dodik je najavio organizovanje razgovora sa svim subjektima, a biće prihvaćeno šta se dogovore stvaraoci i borci.

On je istakao da je jedinstvo postojalo i kada se stvarala Republika Srpske, u čemu su učestvovali borci, ali da su i ostali davali određen doprinos, među kojima i oni koji su najvišem političkom nivou donosili veoma teške odluke i vodili teške razgovore sa međunarodnim faktorom, te da to jedinstvo treba očuvati.

Dodik je naglasio da su najvažniji ljudi tog pokreta, Radovan Karadžić i drugi politički predstavnici, žrtvovali lični i porodični komoditet za ideje, te smatra da ovaj narod ne smije da zaboravlja svoje ljude i u tom smislu je bila želja da se to pitanje reguliše.

– Međutim, svi imaju neke ambicije i neki su to protumačili kao definitivno rješenje, što naravno nije. Neće se ništa desiti ukoliko se ne napravi ambijent opšte podrške tom rješenju i to ne podrže svi koji su dali doprinos u otadžbinskom ratu i nosili teret borbe na različitim mjestima – pojasnio je Dodik.

On je istakao da se nepotrebno spekuliše ko su stvaraoci Republike Srpske.

– Svi oni koji su obavljali neke dužnosti ili borci u jedinicama, rukovodioci opština i preduzeća, svi su dali nesumnjiv doprinos stvaranju Republike Srpske. Tu ne smije biti podjela. Naravno da borci treba da daju svoj stav o tome – istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, donošenje ovog rješenja nije na teret prava boraca i smanjenja sredstava koja se izdvajaju za prava boračkih kategorija.

– Činjenica je da su poslanici u prvom sazivu Narodne skupštine radili bez naknade i da ih značajan broj nije riješio svoju egzistenciju. Veliki broj njih su izbjeglice koje teško rješavaju ta pitanja. Bez konsenzusa neće biti prijedlog. Potpisnici nisu dali nikakav prijedlog i sve su spekulacije – ocijenio je Dodik.