Dodik: SDA u procesu imenovanja nastavlja putem svoje ratne politike

17
Foto: SRNA

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da kandidat SDA za direktora Obavještajno bezbjednosne agencije (OBA) BiH Osman Mahmedagić ima probleme sa zakonom i da mora, prije svega, da ispuni zakonske uslove za imenovanje.

Dodik je rekao novinarima da Mehmedagiću u prilog ne ide ni to što zakon traži određenu visoku stručnu sporemu za poziciju direktora OBA, ali da SDA očigledno forsira neke svoje principe, što nije dobro za BiH.

Lider SNSD-a je ukazao da SDA kao kandidate za pozicije u zajedničkim organima predlaže isključivo svoje ratne kadrove, a takvi su Bisera Turković, Selmo Cikotić, kao i Mehmedagić, koji je bio “veoma viđen u ratu”.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li će SNSD podržati prijedlog SDA da Mehmedagić bude direktor OBA, Dodik je istakao da bi osporavanje tog prijedloga moglo dovesti do potpunog zastoja imenovanja sa druge strane.

– Specifičan odnos na nivou BiH ide za tim da mi ne možemo da sporimo njihove kadrove i nećemo da prihvatimo da nama neko osporava naše kadrove. U svakom slučaju mi nećemo moći da osporimo taj prijedlog, jer bi onda bio kompletan zastoj sa druge strane – objasnio je Dodik.

Dodik je naglasio da su Srbi u proces imenovanja ušli sa potrebom da uvedu jedan značajan broj novih kadrova, za razliku od SDA.

– Oni nastavljaju tim putem neke svoje ratne politike, što će biti veoma teško – rekao je Dodik.