Dodik: Slučaj porodice Zec pokazuje nesposobnost pravosuđa evropske zemlje

42
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da to što ni poslije 28 godina nisu procesuirni počinioci zločina nad srpskom porodicom Zec u Zagrebu, koja je brutalno likvidirana na današnji dan 1991. godine, pokazuje nesposobnost pravosuđa jedne evropske zemlje.

Dodik je istakao da je neshvatljivo da neko uđe u jednu porodicu, koja nije posjedovala nikakvo oružje i drugu vojnu opremu, i da ubije njene članove.

– To je jednako onom što se desilo u Konjicu gdje je ubijena porodica Golubović – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je dodao da je riječ o jednoj genezi zločina koja je bila jasna i jednoj djelatnosti međunarodnih sudova i drugih koji su sakrili takva stradanja, što smatra da je neprihvatljivo.

Dodik je ukazao na potrebu da se srpski narod mora naoružati istinom koja govori o tome da Srbi znaju šta je bilo, da poštuju svoje i tuđe žrtve, ali da druge ne mogu promijeniti.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska i srpski narod ponosni su uprkos nepravdi koja im je činjena.

Srpska porodica Zec iz Zagreba likvidirana je na današnji dan prije 28 godina od ruke pripadnika rezervne policije, kojima je komandovao Tomislav Merčep.

Oni su tog 7. decembra 1991. godine ubili Mihajla Zeca (38), njegovu suprugu Mariju (36) i njihovu dvanaestogodišnju kćerku Aleksandru.