Dodik: SNSD ponosan na sve što je urađeno u Foči

20
Foto: SNSD Bijeljina/Facebook

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Foči da je ponosan na sve što je SNSD uradio u ovoj lokalnoj zajednici, da će biti realizovane investicije HE „Buk Bijela“ i put prema Šćepan Polju, te da je samo pitanje organizacije kada će početi radovi.

Dodik je prisustvovao danas na Trgu kralja Petra u Foči predstavljanju kandidata ove stranke za načelnika opštine Milana Vukadinovića i kandidata za odbornike u fočanskom parlamentu.

U obraćanju okupljenim članovima i simpatizerima stranke, Dodik je rekao da je SNSD za načelnika Foče ponudio mladog i energičnog kandidata, te da je pred njim dosta posla.

Foto: SRNA

Lider SNSD-a je istakao da je ponosan na to kako su uređene ulice u Foči, te što su, uprkos svim izazovima, uspjeli da sačuvaju fakultete u ovom gradu.

Dodik je uručio sportsku opremu Sportskom savezu Foče, a za Udruženje porodica sa četvoro i više djece najavio da će uručiti pomoć od 10.000 KM.

Foto: SRNA

Kandidat SNSD-a za načelnika opštine Foča Milan Vukadinović istakao je da je rekonstrukcija regionalnih i magistralnih puteva prioritet od kojeg zavisi privlačenje potencijalnih investitora i razvoj turizma.

On je naveo da je turizam, sa kanjonom Tare i Nacionalnim parkom „Sutjeska“, razvojna šansa Foče, koja bi mogla da doprinese i razvoju poljoprivrede.

Vukadinović je naglasio da za Foču veliki značaj imaju Medicinski i Bogoslovski fakultet, te da će za potrebe studenata biti potrebno izgraditi još jedan paviljon Studentskog doma.

– Potrebno je zaustaviti odliv mladih, uvođenjem stipendije za najbolje studente, koje ćemo vezati ugovorima i omogućiti im da rade u svojoj opštini, da ideje i kreativnost izražavaju ovdje, da im pomognemo, da od Foče napravimo bolje mjesto za život svih građana – istakao je Vukadinović.

Foto: SRNA

On je najavio da je u planu da na prostoru ispred novoizgrađene zgrade obdaništa u naselju Donje Polje budu izgrađene stambene zgrade za kadar dva fakulteta, za višečlane porodice, te za mlade bračne parove, kojima će biti omogućena kupovina stanove po najpovoljnijim uslovima.

U oblasti privrede Vukadinović je najavio da će buduća vlast raditi na rekonstrukciji i adaptaciji Industrijske zone Brod na Drini, a u dogovoru sa premijerom Republike Srpske Radovanom Viškovićem biće sagledane potrebe privrednika.

– Privredni savjet opštine je napravljen i on mora da zaživi u punom kapacitetu. Moramo okupiti naše najbolje privrednike, kako domaće, tako i inostrane. Foča ima mnogo ljudi koji mogu da pomognu i ulože, mi moramo da stvorimo uslove da oni dolaze i otvaraju nova radna mjesta – rekao je Vukadinović.

Foto: SRNA

Nakon promocije na Trgu, Dodik je sa kandidatima SNSD-a prošetao do novoizrađenog objekta obdaništa, za koje se uskoro očekuje da bude opremljeno i otvoreno.

Dodik: Naredne godine početak gradnje HE „Buk Bjela“

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Foči da je Konkurencijski savjet BiH dao pozitivno mišljenje za Hidroelektranu (HE) „Buk Bijela“, koju će Republika Srpska graditi zajedno Srbijom i da bi radovi mogli početi iduće godine.

Dodik je rekao da se bliži trenutak polaganja kamena temeljca za „Buk Bijelu“, te napomenuo da će se zajedno sa njom graditi i HE „Foča“ i HE „Paunci“.

– To će biti ozbiljan novi energetski resurs važan ne samo za Foču, već i Srpsku i Srbiju – istakao je Dodik nakon sastanka sa načelnikom opštine Foča Radisavom Mašićem.

On je najavio da bi građevinski poslovi mogli početi već iduće godine.

– Tu treba dodati i put od Foče prema Tjentištu. Obezbijedili smo pet miliona evra koji čekaju projektovanje i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Neophodno je još nekih 30 miliona KM, ali u svakom slučaju obezbijediće se sav novac – pojasnio je Dodik.

On je dodao da se očekuje da uskoro počne i izgradnja puta od Foče do Šćepan Polja, što je jedan od odobrenih projekata za BiH i Republiku Srpsku u okviru investicionog programa EU, te da je potrebno sačekati dinamiku.

Prema njegovim riječima, Foča danas ima dosta drugačije i vedrije lice, a rukovodstvo opštine je zajedno sa Vladom Srpske riješilo mnogo problema koji su se činili nerješivim.

– Od studentskog doma, problema sanacije Bolnice, Bogoslovskog fakulteta za koji smo morali da kupujemo novi objekat do rješavanja niza infastrukturnih problema. Danas sve ulice u Foči izgledaju moderno i sređeno – rekao je Dodik.

Načelnik opštine Radisav Mašić rekao je da će investicije koje su najavljene u Foči bitno promijeniti situaciju, prije svega, kada je riječ o zapošljavanju.

– Konstatovali smo da je protekli period za Foču bio veoma uspješan, da je realizovano desetak značajnih kapitalnih projekata i da su svi bili za budućnost grada. Ništa nismo radili što je kratkoročno, sve je dugoročno što je čekalo decenije da bude riješeno – dodao je Mašić.