Dodik: Srbija je problem za političko Sarajevo zato što je moćna i jaka

12
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je političkom Sarajevu problem Srbija zato što je moćna i jaka i to kod njih dovodi do konsternacije.

– Njima je Srbija problem zato što su predsjednik Aleksandar Vučić i njegova ekipa napravili moćnu i jaku Srbiju. To kod njih dovodi do konsternacije. I dobro im je rekao „mi ćemo putevima, mostovima, privredom, a vi se bavite hajkama, to je vaš problem“. To govori samo o prioritetima – rekao je Dodik novinarima na Mrakovici.

On je istakao da je srpski narod usmjeren ka miru i razvoju.

– Razvoj bilježi i Republika Srpska bez obzira što oni stalno nešto pričaju i ponižavaju. U dnevnoj komunikaciji, pa čak i u medijskoj, rijetko koga ćete naći u Sarajevu, gotovo da ga i nema, da kaže Republika Srpska punim imenom. Ja se navikavam da za BiH kažem da je to bh – rekao je Dodik.

On je naveo da im treba uzvratiti na način koji oni razumiju, bez vrijeđanja bilo koga.

– Treba im uzvratiti jezikom koji oni razumije, a to je da im kažemo da su niko i ništa, da su ništavila koja pokušavaju da uzmu moć koju nemaju, da se lažno predstavljaju, da im propada i ta priča podrške koju su do sada imali na Zapadu, i da će morati da sjednu sa nama i da se dogovore i da se vratimo na Dejtonski sporazum ako hoće da sačuvaju BiH, protiv koje nemamo ništa, ali imamo protiv vanustavne i vandejtonske BiH – rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da je Svesrpski sabor kroz donesenu Deklaraciju dao odgovore na mnoga pitanja, ali je isto tako dao i mnoge naputke kako se treba ponašati u budućnosti.

– Ne bi trebalo Bošnjaci da budu zabrinuti, jer ništa nije upereno protiv njih, ali moraće da se naviknu. Recimo, mi smo u Deklaraciji rekli da ne mogu da nas dijele po tome da smo bosanski, hrvatski, ovi ili oni Srbi, a to uporno rade. Poslije toga su čak masovno počeli ponovo da nas etiketiraju tako – rekao je Dodik.

On je poručio da se manu priče o bosanskim Srbima.

– Mi nismo nikakvi bosanski Srbi, mi smo Srbi koji imamo dvije države. Za nas je glavni grad Beograd i za nas je Republika Srpska država. Šta vi god mislite o tome, to je vaš problem – rekao je Dodik.