Dodik: Republika Srpska ima isključivu nadležnost u obrazovanju

33
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je nadležnost u oblasti obrazovanja isključivo na Republici Srpskoj.

On je rekao da ta nadležnost nije na nivou BiH kao što se pokušava prenijeti kada je riječ o štetnim odlukama Predsjedništva BiH donesenim njegovim nedavnim preglasavanjem – Odluci o odobravanju zaključivanja Ugovora o pristupanju BiH Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS 2021 i Odluci o odobravanju zaključivanja Sporazuma o učešću BiH u Programu za međunarodno ocjenjivanje učenika (PISA) 2021.

Obrazlažući u Narodnoj skupštini svoje izjave prema kojima je proglasio Odluke Predsjedništva BiH, bez konsenzusa usvojene na 14. redovnoj sjednici održanoj 22. jula ove godine, veoma štetnim po vitalne interese Republike Srpske, Dodik je rekao da se Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH (APOSO) pokušava proizvesti kao centralno mjesto za pitanje obrazovanje, što je nedopustivo.

– Ovdje se skrnavi ustavna nadležnost Srpske. Ako to dozvolimo i prihvatimo neka obećanja i slično, svakako ćemo izgubiti dio autonomije, što ne želimo – rekao je Dodik i dodao da se u tom pogledu traži dogovor uz uvažavanje vidljivosti Srpske u tim procesima.

On je rekao da će potegnuti mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa Srpske i o „najbezazlenijim“ pitanjima, jer je to važno.

– Nije problem da se razgovara u Skupštini i o pitanjima Trgovske gore, migranata i slično, ali samo ako to bude na dnevnom redu Predsjedništva. Dakle, neću oklijevati da potegnem vitalni nacionalni interes i u tom slučaju, a pitanje Trgovske gore smo već tretirali i preduzimali mjere u tom smjeru. Sve ostalo je politikantstvo – rekao je Dodik.

On je zamolio poslanike da na današnjoj posebnoj sjednici glasaju za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa Srpske.

– Narodna skupština je konačno mjesto odluke za odluke Predsjedništva i to moramo afirmisati. Samo gdje se uvažavaju stavovi Srpske može doći do odluka, a svugdje gdje je ugrožen interes Srpske moramo raditi da se to spriječi. Dakle, Narodna skupština je iznad Predsjedništva i u tom smislu njena odgovornost prema Srpskoj mora biti ojačana. Ponoviću, neću nikada oklijevati da i kada je riječ o bizarnim stvarima potegnem vitalni interes jer je previše bilo skrnavljenja naših prava. Pozivam vas da podržimo ove izjave i odbacimo odluke Predsjedništva – poručio je Dodik.

On je dodao da su sve odluke Predsjedništva koje je nedavno osporio krucijalne za Srpsku.

– Nismo protiv razgovora da se postigne Memorandum sa SAD, da se održi PISA testiranje i slično, ali Srpska u tom smjeru mora biti vidljiva i nezaobiđena u tim procesima. BiH, ponavljam, nema nadležnost za obrazovanje. Sve što ima je ono što je oteto od nas i ne smijemo dozvoliti da se taj trend nastavi. Moramo odbraniti svoje interese u Skupštini kao konačnom mjestu odluke i odbrane interesa Srpske – rekao je Dodik.

Trivić: Podržavamo međunarodno priznata testiranja, ali uz učešće Srpske kao samostalnog obrazovnog sistema

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić je u obraćanju poslanicima rekla da su sporne odluke Predsjedništva u oblasti obrazovanja predstavljaju pokušaj prenosa nadležnosti, što je nedopustivo.

Ona je istakla da su provjere dostignuća đaka u Srpskoj s ciljem vrednovanja kvaliteta isključiva nadležnost Pedagoškog zavoda i da APOSO nema nadležnost djelovanja u Srpskoj bez saradnje sa tim zavodom i resornim ministarstvom.

Trivićeva je rekla da je BiH prvi put u PISA testiranju BiH učestvovala prije dvije godine, a rezultati nosu dali pokazatelje uspješnosti ni ocjenu pojedinih obrazovnih sistema već su prikazani sumarno.

– Zbog toga ne mogu služiti obrazovnom sistemu Srpske kao ocjena uspješnosti, niti osnov za kreiranje razvoja u oblasti vaspitanja i obrazovanja. Zato Srpska treba da učestvuje samostalno u testiranju kao nezavisan obrazovni subjekat već od 2024. godine – rekla je Trivićeva.

Ona je naglasila da Srpskoj treba biti omogućeno da kada je riječ o PISA istraživanjima ima svoje nacionalne koordinatore za testiranje, što nije urađeno, kao što su odvojene rezultate tokom PISA testiranja imale i neke druge zemlje.

Trivićeva je dodala da je Vlada donijela i zaključak o načinu učestovanja Srpske u PISA testiranju za iduću godinu, te da to u školama sprovede Ministarstvo prosvjete i kulture, da obrazovni sistem Srpske bude vidljiv na listi međunarodnih testiranja, da se o tome postigne dogovor, ali to nije prihvatilo Predsjedništvo preglasavajući srpskog člna Predsjedništva.

– Podržavamo međunarodno priznata testiranja u oblasti obrazovanja ali uz učešće Srpske kao samostalnog obrazovnog sistema – ponovila je Trivićeva.

I kada je riječ o PIRLS istraživanjima, Vlada Srpske je ranije donijela zaključak da se obezbijedi učešće Srpske u ovom međunarodnom projektu u skladu sa ustavnim nadležnostima Srpske u oblasti obrazovanja, te je zadužila resorno ministarstvo da je o tome informiše.

Pedagoški zavod navodi se u obrazloženju sporne odluke Predsjedništva, ranije izjasnio da se studija PIRLS odnosi na obrazovne sisteme i da je obrazovni sistem Srpske samostalan.

– I da je u vezi s ovim istraživanjem sporno pitanje ‘nacionalnog koordinatora’ bez saglasnosti Ministarstva prosvjete i kulture – navodi se u obrazloženju i upozorava na druge nedostatke Sporazuma, kao i problem toga što APOSO nije kontaktirala nadležne u Srpskoj čime je zanemarila pitanje nadležnosti.

Pedagoški zavod je, navodi se u tom obrazloženju, predložio da Srpska u PIRLS istraživanju učestvuje kao samostalan obrazovni sistem 2021, a sve da bi mogla da se poredi sa drugim sistemima i od čega bi jedino imala koristi.