Dodik: Srpska novac za izgradnju puteva može uzeti i od Kine

25
Foto: N1

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da će se Republika Srpska okrenuti Kini ukoliko u razumnom roku ne bude mogla dobiti ugovore za izgradnju puteva i auto-puteva.

Dodik je rekao da je na današnjem sastanku sa ambasadorima EU rečeno da bi Srpska mogla biti izolovana, te da to nije prijetnja već upozorenje.

– Imajući u vidu naše razgovore sa prijateljima iz EU mogu da se kladim da Evropska komisija neće donijeti odluku o sankcijama Srpskoj, ni bilo kojem pojedincu. Da li će to uraditi Njemačka ili neke druge zemlja to ne možemo da garantujemo, ali Evropska komisija sigurno neće – naglasio je Dodik na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, danas postoje neka druga tržišta na kojima Srpska može obezbijediti novac, ukoliko u razumnom roku Evropska komisija ne bude odobrila kredite i donacije.

– Ako to ne bude u nekom razumnom roku, mi ćemo to uraditi sa Kinezima. U tom pogledu Republika Srpska neće ostati bez investicija. S druge strane, ta priča o novcu koji navodno daje EU treba da se potkrijepi činjenicom. Oni za sebe kažu da su veliki donatori, a ja da su veliki usisivač – rekao je Dodik.