Dodik: Stabilna politička situacija u Republici Srpskoj

30
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Lider SNSD Milorad Dodik poručio je da je stabilna politička situacija u Republici Srpskoj koja je, uprkos činjenici da se djelovalo u vanrednim okolnostima, pokazala da može autoritativno da upravlja krizom koja je bila na globalnom nivou izazvana pandemijom virusa korona.

On je naveo da je SNSD podržao stavove Narodne skupštine Srpske o ukidanju vanrednog stanja i zaključke u vezi sa tim.

– SNSD podržava da se u Narodnoj skupštini na dnevni red što prije postavi pitanje novog poslovnika o radu koji će omogućiti više reda i afirmacije snage samog parlamenta, a ne da se zloupotrebama sadašnjeg poslovnika pravi jedna nakaradna situacija koja ne služi kapacitetima i značajute institucije – rekao je Dodik nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a.

On je dodao da je Izvršni komitet SNSD podržao rebalans republičkog budžeta i smatra da se Srpska treba sada okrenuti pitanjima ekonomske reakcije na štetu i probleme izazvane epidemijom.

– Sredstva koja smo očekivali i planirali, a u vezi sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i ostale prateće donacije i kredite, zaustavljena su zato što na nivou FBiH nema saglasnosti na koji način se to distribuira, tako da Republika Srpska i ovaj put u okviru BiH ima ozbiljnu štetu – istakao je Dodik.

On je podsjetio da je dogovorena raspodjela novca između entiteta i Brčko distrikta, a potom i na nivou FBiH između tog entiteta i kantona, te da je usvojeno Pismo namjere, ali da je očigledno riječ o političkoj manipulaciji sa namjerom da se drugima nanese šteta.

– Usvojeno je pismo namjere i to je bilo dovoljno kao dokument da MMF donese odluku i isprazni sredstva prema BiH, a nije dovoljno u okviru BiH da se realizuje taj postupak – rekao je Dodik.

On je napomenuo da novac 30 dana stoji bez ikakvog opravdanja i da to ide na štetu efikasnosti postojanja BiH.

– Ozbiljno se postavlja pitanje zašto bi neko kao mi bili u BiH koja ima stalno štetu od te strukture, šta god mislili naši prijatelji Bošnjaci, političari ili bilo ko drugi – kaže Dodik.