Dodik: Turkovićeva provodi spoljnu politiku SDA, a ne BiH

17
Foto: SRNA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković ne provodi spoljnu politiku BiH, već SDA, a to je – ubaciti što više migranata u BiH, što je pogubno ne samo za Srbe i Hrvate, već i za Bošnjake.

Dodik kaže da Turkovićeva, imenujući Gordana Milinića za ministra savjetnika u Pekingu, “radi kao nenavođena raketa za koju nikada ne znate gdje će bubnuti i šta učiniti”, te istakao da to govori da postoji ozbiljan problem u Ministarstvu inostranih poslova u Savjetu ministara.

On je podsjetio da Turkovićeva duže vrijeme sprečava diplomatsku poštu njega kao srpskog člana Predsjedništva i predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije, što je neprihvatljivo.

Dodik kaže da je Turkovićeva, osim pojedinih Tegeltijinih pisama, neovlašćeno zadržala neka njegova pisma svjetskim državnicima u vezi sa time što je bošnjački član Predsjedništva pisao za Srebrenicu.

– Ovo sad što je uradila ovim imenovanjem je neprihvatljivo, jer Milinić nema nikakvu podršku srpskog naroda To je špekulant i sve to govori da Turkovićeva nije odustala da spašava SDS-ove kadrove – rekao je Dodik novinarima.

On je poručio da će u tom smjeru reagovati odmah, te da ima šta da kaže Turkovićevoj.

– Ona ne drži ni do čega u BiH, najbolje razbija BiH i veoma vješto koristi zaostavštinu prethodnog ministra Igora Crnatka koji je ostavio to ministarstvo tako da srpski kadrovi nisu na šest najvažnijih mjesta u toj instituciji. Mi ne uspijevamo da to iznivelišemo jer Turkovićeva to ignoriše. Riječ je o nedgovornoj osobi koja ne provodi spoljnu politiku BiH, već SDA – ponovio je Dodik.

On je rekao da će prvom prilikom u Predsjedništvu otvoriti pitanje Turkovićeve kao ministra i tražiti od SDA da se na tom planu koriguje, jer ona, kako ističe Dodik, ničim ne doprinosi stabilizaciji odnosa u BiH, koji se i zbog njenih poteza, sve više usložnjavaju.

Dodik je dodao da je Turkovićeva, između ostalog, svog sina imenovala na važna diplomatska mjesta, što je, kako ističe, potpuna privatizacija politike.

– Ako tako nastavi od zajedničke spoljne politike u BiH nema ništa – poručuje Dodik.