Dodik tvrdi da je SDA smještena u srpskoj vili: Zaposjeli su je i ne žele izaći

63
Foto: S. Saletović/Avaz.ba

Vila u kojoj je sjedište SDA je objekat koji se nalazio u vlasništvu jednog od najbogatijih Srba između dva svjetska rata – Mihaila Miše Semijana, rekao je član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik tokom današnje pres-konferencije u Istočnom Sarajevu, gdje je održan sastanak predstavnika RS koji učestvuju u radu institucija BiH.

– Čovjek ima nasljednike koji traže povrat te imovine. SDA je zaposjela tu vilu i ne dozvoljava i neće da se iseli iz toga i vrati nasljednicima te imovine, što govori o otimačini. Ta se ulica, kada je došla ustaška vlast, odnosno kada je Mihailo pravio tu zgradu, zvala Sokolska ulica. Kada su ustaše došle na vlast, a većinu te vlasti su činili Bošnjaci muslimani, ta ulica se nazvala ustaška. Kasnije, kada su partizani preuzeli, zvala se Borisa Kovačevića, narodnog heroja partizanskog, i danas je to ulica, nije važno – rekao je Dodik.

Riječ je o ulici Mehmeda Spahe, u kojoj je smještena Centrala SDA.

– Uglavnom, tamo je sjedište SDA i oni iz ovog razloga otimaju imovinu da bi spriječili povrat te imovine Srbima. Činjenice su nesumnjive i one se mogu provjeriti. Za tu kuću postoji zahtjev nasljednika, koji traže da se ta kuća vrati. SDA je zaposjela i ne misli odatle izaći. Da ne pričamo o Baščaršiji, ko je koliko bio vlasnik imovine, samo 1938. i 1939. godine koliko je bilo Srba, koliko je bilo drugih, ali u svakom slučaju tamo sada više nema Srba. Ovdje je na sceni jedan projekt otimačine koji se ne može završiti kako je zamislila SDA i neko od Bošnjaka – rekao je Dodik.

Dodik je poručio i, ukoliko Bošnjaci ne žele sa Srbima da grade BiH, onda moraju prihvatiti da “ne mogu održati ovu zemlju“.

Foto: Sjedište SDA (Avaz.ba)