Dodik: U Izvještaju Nezavisne komisije se navodi da u Srebrenici nije bilo genocida

4
Foto: SNSD/Twitter

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da se u Izvještaju Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine navodi da se za događaje u Srebrenici ne može primjeniti termin genocid, te da je stradalo najviše 3.500 Bošnjaka i više od 2.000 Srba.

– Ova komisija termin genocid odbacuje, jer smatra da za tako nešto nema elemenata po važećim kvalifikacijama i Rimskom sporazumu i da je kvalifikacija genocid dio satanizacije prema Srbima. U skladu sa tim, Republika Srpska stoji čvrsto na stanovištu da trajno odbaci takvu kvalifikaciju – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, nakon posebne sjednice Vlade na kojoj je Izvještaj primljen k znanju.

On je istakao da je ovaj izvještaj jedan od najvažnijih dokumenata za Republiku Srpsku i srpski narod, a koji je zasnovan na činjenicama.

– Radi se o cjelovitom dokumentu koji su na bazi raspoloživih podataka sačinili nesumnjivi autoriteti iz svih oblasti. Uzvišeni cilj jeste povjerenje, ali mi smo toliko zakrvili na ovim prostorima da je veoma teško očekivati da ovaj cilj bude ispunjen – kaže Dodik.

On je podsjetio da SAD i Velika Britanije nemaju rezoluciju o zabrani negiranja genocida koja se pokušava nametnuti zemljama zapadnog Balkana.

Dodik je naglasio da je u Izvještaju, koji ima više od 1.000 stranica, navedeno mnogo važnih činjenica o stradanju Srba, te da se ne smije prestati sa borbom za istinu.

– Činjenica da su Srbi izgubili medijski rat u procesu raspada bivše Jugoslavije ne stavlja nam okove da se borimo za istinu. Medijska satanizacija Srba je lažna i bila je u funkciji vođenja rata protiv našeg naroda i kreiranja budućih teritorijalnih rješenja na ovim prostorima – rekao je Dodik i napomenuo da je veliko dostignuće što je Narodna skupština odbacila prijašnji izvještaj o Srebrenici koji je nametnuo nekadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun.

Prema njegovim riječima, svi koji su objektivni mogu naći dosta činjenica u Izvještaju, te da Srpska prihvata činjenicu da su stradali Bošnjaci i Srbi, kao i mnogo djece i da zbog toga treba da odgovaraju svi koji su počinili zločine.

– Izvještaj za nas nije lagan i potvrđuje da je bilo stradanja i drugih naroda. Prihvatamo te činjenice, ne negiramo ih i ne omalavažavamo, ali nismo nikada pristali da se činjenice o stradanju Srba omalovaže i negiraju. Ovih danas smo svjedoci produžene satanizacije Srba koja se dešavala u Međunarodnom rezidualnom mehanizmu u Hagu i na sjednici Savjeta bezbjednosti UN – rekao je Dodik i ponovio da se ne mogu prihvatiti navodi Bošnjaka da su Srbi „genocidaši i zločinici“.

On smatra da se o svemu mora razgovarati na najvišim nivoima kako bi se pokušalo doći do univerzalnih stvari i da je važno da Izvještaj bude prezentovan svijetu.

– Ne trebamo očekivati da će Bošnjaci prihvatiti ovaj izvještaj, ali ni oni ne mogu očekivati da će silom, pa makar dolazila i od moćnog Zapada, nametnuti nama istinu – kategoričan je Dodik.

On kaže da je satanizacija Srba bila u lažnim pričama da su pobili 300.000 Bošnjaka i silovali više od 60.000 žena.

– U BiH je stradalo ukupno 96.000 ljudi različitih nacionalnosti od čega je Srba 29.600. Zato se ne možemo pomiriti sa činjenicom da je samo dva odsto presuda za zločine počinjene nad srpskim narodom. To je nesrazmjer koji nikada nećemo priznati, jer je to neko namjerno uradio – naveo je Dodik.

On je ocijenio da je muslimanski šovinizam veoma prisutan i počiva na neistinama o građanskom ratu u BiH, jer se govori da su Srbi počinili genocid i da je logično da nestane Republika Srpska.

– Muslimanski šovinizam u BiH je sličan onome što zovemo muslimanskim totalitarizmom širom svijeta. Svi događaji moraju biti istraženi neutralno kako bi mogli da se pomirimo, a nikako na bazi njihovih i haških laži. Prihvatiti pomirenje kako Sarajevo želi značilo bi prihvatiti sve negativno što su radili – stanizaciju Srba i podmetanje – zaključio je Dodik.