Dodik: U okviru ekonomskih mjera podrška diferenciranoj stopi PDV-a

38
Foto: radiosarajevo.ba

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da u okviru ekonomskih mjera ostaje pri politici diferencirane stope PDV-a.

– Mislim da bi trebalo da se sprovede debata i da se to učini što prije – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je naveo da je zakon upućen parlamentu BiH, u skladu sa odlukama Narodne skupštine Republike Srpske da se odlučuje o pitanjama od interesa za Republiku Srpsku i, naravno, sve građane BiH.

Dodik je napomenuo da je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH ranije, a danas Dom naroda BiH potvrdio neke razvojne projekte i sporazume koji nisu samo vezani za Republiku Srpsku već i čitavu BiH.

– Dakle PDV i ono što smo mi predložili može da bude mijenjan. Mi smo predložili da to bude 10 i 17 odsto – istakao je Dodik.

On je pojasnio da bi se, prema tom prijedlogu, osnovne životne namjernice oporezivale sa 10 odsto, 17 odsto bi ostalo za sve ostalo, dok bi luksuzna roba trebalo da ide na 22 odsto.

– To bi bio dio mjera koje bi smo predlagali vezano za robne rezerve. Skoro negdje ste vidjeli da smo 28 miliona KM potrošili samo za uvoz obične flaširane vode u BiH iz inostranstva – ukazao je Dodik.

Dodik smatra da bi bilo interesantno vidjeti koliko građani u ovoj zemlji daju na sokove i neke druge stvari, napominjući da ako išta BiH ima, to je dosta vode koja se može korisiti i flaširati.

– Iduće sedmice zakazana je sjednica Predsjedništva BiH i u skladu sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske sam sve tačke dnevnog reda sa prispjelim materijalom koji služe za osnovu za odlučivanje poslao predjsedniku Republike Srpske (Željki Cvijanović). Prije nego što dođem na sjednicu Predsjedništva BiH obaviću konsultacije s njom – rekao je Dodik.

On smatra da bi u skladu sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske i Savjet ministara trebalo to da učini i materijale uputi Vladi Republike Srpske i poslanicima u Narodnoj skupštini.

Dodik je dodao da će se srpksi predstavnici u institucijama BiH nastaviti ponašati u skladu sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske.