Dodik: Ujedinjene nacije ne uvažavaju BiH

24
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da UN ne uvažavaju BiH i da je generalni sekretar UN Antonio Guteres morao da zna da nije bilo kolektivne odluke Predsjedništva BiH za odlazak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića u Njujork na sjednicu Generlane skupštine.

– Zašto da mi uvažavamo ljude koji nas ne uvažavaju? Nije u pitanju uvažavanje mene, nego Predsjedništva BiH. Oni ne uvažavaju BiH – rekao je Dodik za RTRS.

On je napomenuo da uvijek u ovo vrijeme kada se održava Generalna skupština UN nikada Srbin nije bio predsjedavajući Predsjedništva BiH i da to „vješto koriste muslimani“.

Dodik je istakao da je Komšić se u Njujorku susreo i sa Vjosom Osmani, predsjednikom samoproglašenog Kosova, koje BiH ne priznaje, što, takođe, predstavlja kršenje odluka u Predsjedništvu BiH.

– To samo pokazuje da ne drži do BiH, nego do ličnog stava Komšića – rekao je Dodik.

On kaže da se Komšić ugodno osjeća sa Osmanijevom i crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem, da se drže sastanci i da na visokom nivou priča samo o tome da su problem Srbija, Srbi i Republika Srpska.

– Zato je najpametnije razići se i da svako radi svoj posao – naglasio je srpski član Predsjedništva BiH i ponovio da je moguć miran razlaz u BiH.

Dodik je istakao da je potpuno uvjeren da sloboda srpskog naroda ovdje zavisi od toga hoće li Republika Srpska biti nezavisna država.

Srpski član Predsjedništva BiH je ponovio da je potrebna objektivna ocjena o broju stradalih Srba i Bošnjaka, odnosno istina o stradanju u Srebrenici, a ne da se satanizuju Srbi i neopravdano koristi termin „genocid“.