Dodik: Upozoravao sam Đinđića da će ga ubiti, samo je odmahnuo rukom

639

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, prisjetio se situacije pred ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića kada ga je upozoravao na mogući atentat na njega.

– Dobili smo informacije da se organizuju određene poslijeratne formacije snajperista koje za cilj imaju likvidaciju nekoga od visokog rukovodstva u Srbiji. Otišao sam da posjetim Đinđića koji je tada nosio gips na nozi i primio me je kući. Obavijestio sam ga o tome, a on je odmahnuo rukom i rekao: ‘Ko će mene ubiti’ – rekao je Dodik.

Foto: Đinđić i Dodik (arhiva)

Tome je svjedočio i tadašnji ministar pravde Vladan Batić, kako je Milorad Dodik nedjelju dana prije ubistva Đinđića pokušao da ga upozori.

– Milorad Dodik dolazi petog marta 2003. godine. Tačno u 12 sati mi smo bili kod predsjednika u rezidenciji. Dodik je tada rekao da se tamo aktiviraju neke kriminalne, vojne i paravojne formacije iz Srbije i Republike Srpske da imaju neke poligone gdje su se nekada vršile obuke i da se sprema neka sabotaža u Srbiji. Zoran je bio pun života, njega kao da to nije doticalo. Slušao je šta priča Dodik, ali kao da mu nije dopiralo do mozga. Ja mu kažem šta ti je, čuješ li šta ti priča čovjek – rekao je tada Batić.

Dvanaestog marta 2003. godine, svega sedam dana nakon upozorenja Dodika, Zoran Đinđić je ubijen.