Dodik: Ustavni sud BiH inkvizicioni

12
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Ustavni sud BiH inkvizicioni za Srbe i da Narodna skupština bira sudiju ovoga suda iz Srpske, te ga zato može pozvati da podnese ostavku.

– Ustavni sud BiH pokazao je da nije ustavni, nego je inkvizicijski za Srbe i apsolutno ne zavređuje da sa raspojasanim rušenjem Ustava BiH ima predstavnike Republike Srpske – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je istakao da će Ustavni sud BiH, kada se vrati u ustavne okvire, imati predstavnike Srba.

– Ovu vrstu podmetanja ne želimo, jer tri stranca iz Njemačke, Albanije i Nijemac iz Švajcarske, uz ratne funkcionere SDA, čine većinu i glasaju protiv Srpske. To više neće gledati – poručio je Dodik.

Karadžić daleko bolji čovjek od Bećirovića

Na pitanje kako komentariše izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića o posljednjim zaključicima Narodne skupštine da ga podsjećaju na ponašanje prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, Dodik je rekao da je Karadžić daleko bolji čovjek od Bećirovića.

– Šta Bećirović misli da drži predavanja svima? Narodna skupština Republike Srpske je zakonodavni politički organ koji donosi odluke. U Ustavu piše da Narodna skupština Republike Srpske bira sudije, a činjenica je da sada ne treba da budu u ovom sudu – istakao je Dodik.

On je naglasio da je Bećirović u navodim naučnim radovima tvrdio da su Srbi počinili nekoliko desetina genocida u BiH, pa čak i 1804. godine nad Turcima.