Dodik: Vojska Republike Srpske branila slobodu srpskog naroda

13
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je tokom obraćanja u kasarni „Kozara“, povodom obilježavanja Dana Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, da je formiranje vojske bio način da se odbrani sloboda srpskog naroda koji je u prošlosti doživio veliko stradanje.

– Svi ratovi vođeni su za slobodu našeg naroda. Zato je formiranje vojske bio logičan slijed događaja. Vojska je narodna, patriotska, odbrambena i antifašistička – istakao je Dodik.

On je naglasio da je za srpski narod važan datum njenog formiranja.

– Nisam srećan što je došlo do ukidanja vojske. Mislim da su pripadnici Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka oni koji na najbolji način baštine tradiciju naše vojske – rekao je Dodik.

Foto: Siniša Pašalić/Ringier

On je istakao jda je odbranjena Republika Srpska, njena teritorija i institucije a nakon svih godina i potpisivanja Dejtonskog sporazuma pokušavali su da mijenjaju dokument i oslabe Srpsku.

– Taj mračni plan u kome su Amerikanci obećali muslimanima da potpišu sporazum a da će im kasnije pomoći da se BiH centralizuje zaustavljen je našim političkim odlukama – precizirao je Dodik.

On kaže da opasnost za Srpsku nije nestala, a da u prilog ne idu geopolitički događaji koji pojedini vide kao šansu da se uruši Republika Srpska.

– Ako Republika Srpska nema imovinu, onda nema Republike Srpske. Poručujemo da prihvatamo slovo Dejtonskog sporazuma. Nećemo da budemo u antiustavnoj i antidejtonskoj BiH. Naša država je Republika Srpska i Srbija – naglasio je Dodik.

Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o Formiranju Vojske Republike Srpske. Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Kroz Vojsku Republike Srpske je prošlo 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske.