Dodik: Za Republiku Srpsku prihvatljiva samo BiH sa strogo preciziranim ustavnim nadležnostima

11
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je BiH u strukturalnoj, sistemskoj, ustavnoj i svakoj drugoj vrsti krize i da je za Srpsku prihvatljiva samo BiH sa strogo preciziranim ustavnim nadležnostima.

Dodik je rekao da Republika Srpska ne želi da bude u BiH u kojoj se izlazi iz strogo preciziranih ustavnih nadležnosti i da se to tumači kao njegova izjava o secesiji.

– Da, to je tačno. Nećemo ostati u BiH ukoliko oni naruše Ustav – rekao je novinarima Dodik.

On je naglasio da bi to trebalo da bude vrlina, a ne mana, dodajući da se u svakoj zemlji poštuje Ustav, pa treba i ovdje.

– Prema tome, vratite BiH u ustavne okvire, mi možemo da ostanemo u njoj, ako ona nije u ustavnim okvirima, mi ćemo izaći iz nje. Dva entiteta, tri konstutitivna naroda, devet nadležnosti, sve ostalo je višak – ponovio je Dodik.

Helez se zanase i misli da nešto zna

Na pitanje da prokomentariše izjavu ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza da je od agencija dobio informacije da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić okreće Jeleni Trivić, Dodik je ocijenio da te informacije vjerovatno dolaze od paraobavještajnih struktura, pa se Helez zanase i misli da nešto zna.

Dodik je naglasio da je njega izabrao narod u Srpskoj i da je on tu predsjednik, kao što je Vučić predsjednik u Srbiji, da veoma dobro sarađuju i da nemaju nijedan problem u unutrašnjoj komunikaciji.

– Mi smo ovdje potpuno autonomni. Vrlina koju Vučić pokazuje je u tome da poštuje volju naroda ovdje i da sarađuje s vlastima, kao što i mi to činimo sa Beogradom, a što se tiče Sarajeva, oni uvijek misle da je neka spekulacija – rekao je Dodik.

Napominjući da iz Sarajeva samo stižu priče da će „doći Amerikanci, Britanci, da će nekoga napakovati“, Dodik je rekao da je to sve u nizu spekulacija i mentalnog sklopa onih u Sarajevu, ali da će vrijeme pokazati.

Dodik je podsjetio da se prije godinu dana samo pričalo o tome kako će Srpska ući u sukob, a pokazalo se da na rat poziva poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, koji kaže da se muslimani trebaju oružjem braniti, čime je preuzeo ne samo političku nego i vojnu funkciju.

– Ta činjenica da je on najviši u službi Islamske zajednice ne daje mu za pravo da se miješa u civilne stvari. Mi znamo šta znači spoj islama i oružja, gledali smo to i niko ne mođe očekivati od nas da na to ne reagujemo – rekao je Dodik.

Ambasada SAD pokušava da destabilizuje situaciju

Dodik je ponovio da američka Ambasada u BiH pokušava da u BiH destabilizuje situaciju, te da je zato vladajuća koalicija u Republici Srpskoj odlučila da na jedan pragmatičan način, uvažavajući potpuno Ameriku, kaže da njihove diplomate ovdje vršljaju i godinama podmeću, žele destabilizaciju i prave društvo gdje se favorizuje jedan politički pristup.