Dodik: Za stabilan Balkan prihvatiti teritorijalno-etničke granice

21
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je za stabilan Balkan potrebno prihvatiti teritorijalno-etničke granice.

– To je definitivno jasno. Zašto neko može da misli drukčije i on pozitivac, a onaj ko tako misli, kao što je mislim, je negativac – upitao je Dodik.

Dodik je istakao da je srpski svijet lijepa priča i upitao ko ima nešto protiv srpskog svijeta.

On je za RTRS rekao da nema ništa protiv bošnjačkog, niti hrvatskog svijeta i upitao šta neko ima protiv srpskog svijeta.

Odgovarajući na pitanje šta je srpski svijet i šta je „Sanu dva“, Dodik je rekao da je to neko od drugih naroda pokušao da plaši druge okupljajući se u strahu od Srba i praveći o Srbima neku vrstu priče.

– Koja je priča o velikoj Srbiji, kakvo je izmišljanje o velikoj Srbiji? Kako može biti velika Srbija? To su krilatice da zastraše nekog. I da se ujedine Republika Srpska i Srbija, Srbija opet nije velika, opet ne bi imali ni 10 miliona stanovnika. Kakva je to velika država, to je po svim proporcijama mala država – ukazao je Dodik.

Dodik je rekao da je zločinac svako ko je počinio ubistvo, pogotovo nedužnog civilnog stanovništva i zločin prema zarobljenicima prema međunarodnim konvencijama.

On je naveo da je kompletno političko i vojno rukovodstvo koje je potraživao Haški tribunal završio u Hagu i istakao da nije moguće da su svi oni ratni zločinci.

– Po pretpostavci i činjenično ne može da bude istina da su svi krivi od Biljane Plavšić, do Momčila Krajišnika, Karadžića, generala Mladića i ostalih – konstatovao je Dodik i dodao da to govori upravo o tim presudama.

On je rekao da su Bošnjaci u 50 godina promijenili nekoliko svojih iidentifikacija i da su tek 1993. godine postali Bošnjaci.

– Tražili su način svoje nove identifikacije. Kao što Srbi imaju mit o Kosovu, tako su i oni pokušali od Srebrenice da prave mit. Ne mogu da izgrade taj mit, to je njihov nacionalno osnivački mit koji bi trebalo da posluži njima da se okupljaju – istakao je Dodik.

Govoreći o izjavi bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića o današnjem sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, Dodik je rekao da je Džaferović politički nebitna figura.

– Ja imam mandat ovog naroda da mogu u ime njega da donosim odluke. Mislim da to u ime hrvatskog naroda ima i Dragan Čović, dok kod Bošnjaka niko nema hrabrosti da prihvati taj mandat – naveo je Dodik.

Odgovarajući na pitanje koliko će još izdržati u Sarajevu, Dodik je rekao da je dobio mandat od naroda u Republici Srpskoj i da to nije pitanju hoće li izdržati ili neće.

– Ja moram izdržati. Ja to ne mjerim na taj način – istakao je Dodik.