Dodik: Za tri godina uspješan završetak projekta izgradnje ski-centra na Manjači

21
Foto: SRNA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da realizacija projekta izgradnje ski-centra na Manjači počinje danas, te da očekuje da će u naredne tri godine biti uspješno završen.

– Danas krećemo u operativnu izradu zoning plana, kako ćemo izgraditi pristupne puteve, vodovod, kanalizaciju, te uz to sve sačuvati prirodni ambijent – rekao je Dodik.

On je uvjeren da će projekat privući domaće i strane turiste, ali i investitore, koji će ulaganjima u smještajne i sadržajne kapacitete doprinijeti i otvaranju novih radnih mjesta.

– Manjača je ovo zaslužila, jer je dugo bila potisnuta u bivšem režimu, gotovo iseljena. Želimo da joj na ovaj način vratimo život i dušu i damo značaj koji zaslužuje – izjavio je Dodik novinarima.

On je napomenuo da je Olimpijski centar „Jahorina“ angažovan da vodi projekat kako bi se pri realizaciji primijenio stručni pristup, te da se na najbolji mogući način omogući kvalitet i iskoristi potencijal Manjače i okoline.

Komentarišući izjavu delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Denisa Bećirovića da je „zemljište na Manjači imovina BiH“, Dodik je istakao da je Republika Srpska suverena, te da se realizacija projekta ni na koji način ne može zaustaviti.

– Ovo je imovina Srpske i ona suvereno upravlja tim zemljištem, što znači da odlučujemo o eksploataciji zemljišta i šuma – naglasio je Dodik.

Na Manjači je danas direktor Olimpijskog centra „Jahorina“ Dejan Ljevnaić predstavio master plan izgradnje ski-centra na Manjači, kojem su prisustvovali brojni zvaničnici.

Vlada Republike Srpske usvojila je informaciju o izgradnji ski-centra Manjača, procijenjene vrijednosti projekta 53.360.000 KM bez PDV-a, koja se odnosi na troškove projektovanja i izgradnje tog centra.

Planirana površina ski-centra odnosi se najvećim dijelom na površine koje zauzimaju ski-staze, čija ukupna površina iznosi 75.000 metara kvadratnih, zatim instalacije i ljetni sadržaj.

Prema planiranom rješenju ski-centra Manjača, predviđen je jedan isklopivi šestosjed, pokretna traka, dvije osnježene ski-staze, sistem za osnježavanje sa jezerom, osvjetljenje staza, ambulanta, biciklistička i šetačka staza, upravna zgrada, parking i drugi prateći sadržaj.