Dodik: Zalagaću se da najniža plata iduće godine bude 1.050 KM

7
Foto: Borislav Zdrinja/SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će se zalagati da iduće godine najniža plata u Srpskoj bude 1.050 KM.

Dodik je naglasio da je Republika Srpska osigurala svoju fiskalnu stabilnost u ovoj godini, navodeći da će Srpska do kraja godine izmiriti sve svoje obaveze.

– Srpska u iduću godinu jednako ulazi ambiciozno da ostvari svoju fiskalnu i ukupnu ekonomsku politiku na način da obezbijedi povećanje plata i penzija. Zato ću se založiti kao predsjednik Republike da najniža plata, odnosno zagarantovana plata, bude 1.050 KM – izjavio je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naveo da je nepodnošljivo da se u sferi građevinarstva, koja je pokazala ekspanziju, iskazuje najniže primanja radnika.

– Opravdano sumnjamo da se plate isplaćuju tako što se jedan dio isplaćuje legalno, a drugi na „crni način“. Prema tome, mislim da će plata od 1.050 KM biti nešto što će poboljšati mogućnosti da radnici ovde planiraju i ostanu što je moguće više sa platama koje su ovdje dostojne za život – istakao je Dodik.

On je ponovio da je Republika Srpska stabilna, da nema problema sa svojim finansiranjem i da će učiniti sve da poboljša standard radnika i u narednim godinama kako je činila i u prethodnim godinama.

– Republika Srpska nema probleme sa zaduženošću i nisko je zadužena zemlja – naglasio je Dodik.

On je rekao da je Republika Srpska u ovom trenutku zadužena 34 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a da se pokrivenost uvoza izvozom kreće oko 80 odsto.

– To govori da smo značajno podigli bruto domaći proizvod koji je u 2005. godini bio pet i po milijardi, a sada je ta cifra oko 15 milijardi KM – rekao je Dodik.

On je rekao da je Srpska za vrijeme vlasti koju on vodi učinila mnogo, kao što je izgradnja bolnica, auto-puteva, podizanje standarda.

– Prosječna plata prije nego što smo mi došli ovdje bila je 465 KM, a sada je 1.277 KM – rekao je Dodik.

On je naveo da Republika Srpska danas ima stabilan ekonomski, politički i fiskalni sistem, te produkciju od 15 milijardi KM BDP-a.

– Tome treba dodati sigurno još 20 odsto sive emisije koja, nažalost, ovdje postoji, ali postoji i u zemljama EU – rekao je Dodik.

On je poručio da Republika Srpska danas ima najveći broj zaposlenih od kada postoji Srpska.

– Učinili smo sve da Srpska danas ima najveću moguću prosječnu platu i ono što sam danas mogao da vidim da se prvi put pojavljuje da dvije prosječne plate mogu da obezbijede sindikalnu korpu što se do sada nije dešavalo i ne mislim da postoji negdje u ovome prostoru. Povećali smo skoro duplo prosječnu penziju i povećali nekoliko puta pokrivenost uvoza izvozom – rekao je Dodik.