Dodik: Zavjetujemo se da ćemo braniti slobodu srpskog naroda

66
Foto: SRNA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Gradišci da ne smije biti zaboravljen srpski narod koji je protjeran iz zapadne Slavonije, ističući da su Srbi slobodni i može biti spriječeno njihovo stradanje samo na prostoru gdje imaju državu.

– Srpsko-hrvatski odnosi su veoma teški, što pokazuje činjenica da deset kilometara od Gradiške Hrvatska obilježava pobjedu, a mi ovdje organizujemo komemoraciju – rekao je Dodik novinarima u Gradišci nakon obilježavanja 25 godina od egzodusa Srba iz zapadne Slavonije u hrvatskoj vojno–policijskoj akciji „Bljesak“.

On je naglasio da teška istorija dva naroda ne može biti zaboravljena.

– Geneza stradanja Srba na prostorima Hrvatske je od davnina, još kada je formirana Vojna krajina koja je trebala da brani Evropu i njene vrijednosti – podsjetio je Dodik.

On je naglasio da ne smije biti zaboravljeno da su Srbi prilikom napuštanja vjekovnih ognjišta iz zapadne Slavonije bombardovani.

– Uprkos svemu, ne dolazimo ovdje da se zavjetujemo na osvetu, već želimo da se prisjetimo stradalih i posvetimo miru – kaže Dodik.

On je ponovio da Republika Srpska uvažava svakog ko nju uvažava.

– Vjerujem u našu državu Republiku Srpsku, a njena moć su institucije koje su jedinstvene u odbrani osnovnih nacionalnih vrijednosti – istakao je Dodik.

On kaže da se Srbi obilježavajući važne datume, zavjetuju da će braniti slobodu i državu Republiku Srpsku, jednako kao što se brani Srbija.

– Koncepti koji su nametnuti u BiH su najčešće antisrpski. Srbi su u BiH, braneći slobodu i ognjišta, željeli da imaju posebnu državu. Nažalost, od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma su nam oduzimali vrijednosti predviđene ovim sporazumom, što je zaustavljeno – rekao je Dodik.

On je napomenuo da predstavnici vlasti Republike Srpske nisu od onih koji će prihvatiti bilo kakve ponude i integracije kojima bi bila umanjena autonomija i državnost Republike.

Dodik je ponovio da su visoki predstavnici degradirali Republiku Srpsku i da je OHR neprijateljska organizacija Srpske i Srba.

– Ovo okupljanje treba da nas ojača, ali i podsjeti da možemo vjerovati samo sebi, što znači Republici Srpskoj – poručo je Dodik.

Gradiška: Obilježavanje 25 godina od egzodusa Srba iz zapadne Slavonije

Pratite obilježavanje 25 godina od egzodusa Srba iz zapadne Slavonije#RTRS #RTRSvijesti

Posted by RTRS vijesti on Friday, May 1, 2020

U rijeku Savu kod mosta u Gradišci danas su spušteni vijenci u znak sjećanja na sve ubijene i prognane Srbe iz zapadne Slavonije tokom hrvatske vojno-policijske akcije „Bljesak“ 1995. godine.

Današnjem obilježavanju u Gradišci 25 godina od egzodusa Srba iz zapadne Slavonije prisustvovali su i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić, predsjednik Skupštine grada Gradiška Milenko Pavlović, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić, narodni poslanici iz Gradiške Ognjen Žmirić, Dane Malešević i Milan Švraka, te predstavnici Srba izbjeglih iz zapadne Slavonije.

U Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice služen je parastos i pomen stradalima, nakon čega su vijenci položeni na spomen-ploču i spušteni u rijeku Savu sa “mosta spasa”.

Hrvatske vojno-policijske snage 1. i 2. maja 1995. godine izvršile su akciju „Bljesak“ na zapadnu Slavoniju, koja je bila zona pod zaštitom UN, gdje su ubili 283 Srba, uključujući 114 civila, među kojima 56 žena i osmoro djece. U akciji je protjerano 15.000 Srba.

U egzodusu prema Republici Srpskoj, srpski narod zapadne Slavonije, na putu prema mostu spasa do rijeke Save, nemilosrdno gađan avionskim bombama, maljutkama iz helikoptera, topovskim granatama i snajperskim mecima.