Dodik: Završetak izgradnje Srpsko-ruskog hrama u Banjaluci do kraja godine

5
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će izgradnja Srpsko-ruskog hrama u Banjaluci biti završena do kraja ove godine, kada će početi unutrašnja dekoracija hrama.

– Izgradnja Srpsko-ruskog hrama nastavlja se očekivanom dinamikom i biće završena do kraja godine, kada će biti osveštana zvona, a onda će uslijediti unutrašnja dekoracija objekta – rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da će ovaj hram postati simbol prijateljstva dva bratska naroda – srpskog i ruskog.

Dodik je rekao da je Srpsko-ruski hram veliki projekat za Republiku Srpsku i predstavlja simbol volje srpskog naroda i bratskih odnosa sa Rusima.

Predsjednik Srpske je napomenuo da se ideja o izgradnji hrama pojavila krajem Prvog svjetskog rata i da se 100 godina nakon toga od toga nije odustalo, što govori o čvrstoj vezi između bratskih naroda.

Temelji hrama osveštani su 17. septembra 2018. godine tokom posjete Banjaluci ministra inostranih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova.

Srpsko-ruski hram i duhovno-kulturni centar u Banjaluci gradi se u čast porodice Romanov.

Kao prototip budućeg hrama izabran je nekadašnji Hram Čuda Arhangela Mihaila, sagrađen 1358. godine, koji se nalazio u Kremlju i koji je porušen nakon Oktobarske revolucije.