Donarumin „zid“ srušio saigrač, Španija prva u „grupi smrti“

7
Foto: stuff.co.nz

Fudbaleri Španije savladali su Italiju sa 1:0 u meču drugog kola grupe B, ujedno derbiju čitave grupne faze Evropskog prvenstva.

Duel aktuelnih i bivših prvaka Evrope nije pružio dinamičnu igru, dramu, smjenjivanje u naletima i pregršt golova. Španija je imala potpunu inicijativu od početka do kraja meča. Jedino je kolos na golu Italije Đanluiđi Donaruma spriječio da poraz ne bude još ubjedljiviji.

Niko Vilijams je pravio „dar-mar“ po lijevom krilu. Većina najopasnijih akcija krenule su zahvaljujući njegovoj brzini i prodorima, bez obzira da li je jedan ili dva čuvara na njemu.

Iz njegovog centaršuta, pa proslijeđivanja Morate glavom na drugu stativu, došlo je do greške štopera Italije Rikarda Kalafjorija, te autogola u 55. minutu za vođstvo „crvene furije“. Kalafjori je prvi Italijan koji je postigao autogol na prvenstvima Evrope.

Ni Fabijan Ruiz „dalekometnom paljbom“, ni solo-inspiracija Morate i Vilijamsa, pokušaj glavom Rodrija već u drugom minutu meča nisu savladali Donarumu, sveži Perez u finiši nisu savladali Donarumu. Ali, jeste njegov saigrač.

Španija je imala čak 20 šuteva na gol, od čega devet u okvir gola. Donaruma je osam puta intervenisao, dok se šut Vilijamsa odbio od prečke.

Španija je prvoplasirana u „grupi smrti“ sa šest bodova i mirno može da se sprema za Albaniju. Italija ostaje na tri boda pred duel sa Hrvatskom u posljednjem kolu.

Drugo kolo grupe B:

19. jun: Hrvatska – Albanija 2:2 (Hamburg)
20. jun: Španija – Italija 1:0 (Gelzenkirhen)

    Tabela nakon drugog kola:

    1. Španija 6 4:0 +4
    2. Italija 3 2:2 0
    3. Albanija 1 3:4 -1
    4. Hrvatska 1 2:5 -3