„Džokeru“ najviše nominacija za Oskara – 11

15
Foto: Niko Tavernise/Warner Bros.

Mračna priča sa Hoakinom Finiksom „Džoker“ osvojila je 11 nominacija za Oskara, uključujući i nominaciju za najbolji film.

Ostvarenja „Priča o braku“, „1917“, „Bilo jednom mu Holivudu“, „Parazit“, „Irac“, „Ford v Ferrari“, „Jojo Rabbit“ i „Male žene“, takođe su u trci za prestižnu nagradu Američke filmske akademije i titulu najboljeg filma.

Američka filmska akademija počela je da objavljuje nominacije za Oskara. Džoker prednjači u broju nominacija sa 11. Pozlaćenu statuetu u kategoriji Najbolji film odneće autori jednog od ostvarenja Džoker, Priča o braku, 1917, Bilo jednom mu Holivudu, Parazit, Irac, Ford v Ferrari, Jojo Rabbit i Male žene, javlja Rojters.

Oskaru za najbolju mušku ulogu nadaju se Antonio Banderas za ulogu u filmu Bol i slava, Leonardo Dikaprio („Bilo jednom u Holivudu“), Adam Drajver („Priča o braku“), Hoakin Finiks („Džoker“) i Džonatan Prajs („Dvojica papa“).

Za najbolju žensku glavnu ulogu nominovane su Sinitija Erivo („Harijet“), Skarlet Johanson („Priča o braku“), Sirša Ronan („Male žene“), Šarliz Teron („One su bombe“) i Rene Zelveger („Džudi“), piše Varajeti.

Kandidati za Oskara za sporenu mušku ulogu su Tom Henks („A Beautiful Day in the Neighborhood“), Entoni Hopkins („Dvojica papa“), Bred Pit („Bilo jednom u Holivudu“), Džo Peši („Irac“) i Al Paćino („Irac“).

Sa ceremonije dodele Oskara za režiju mogao bi da ponese Bong Džon Ho („Parazit“), Sem Mendes („1917“), Tod Filips („Džoker“), Martin Skorseze („Irac“) ili Kventin Tarantino („Bilo jednom u Holivudu“).

Za najbolji animirani film u konkurenciji za Oskara su „Kako trenirati zmaja – Skriveni svijet“, „Priča o igračkama 4“, „Izgubio sam tijelo“, „Klaus“ i „Nedostajuća karika“.

Za najbolji strani film kandidovani su poljski „Korpus Kristi“, makedonski „Zemlja meda“, „Jadnici“ iz Francuske, „Bol i slava“ iz Španije i „Parazit“ iz Južne Koreje.

Ceremonija 92. dodjele nagrada Američke filmske akademije biće održana 9. februara i drugu godinu zaredom neće imati domaćina svečanosti.

TV mreža Ej-Bi-Si tradicionalno prenosi najvažniji događaj u svijetu filma, a broj gledalaca porastao je prošle godine 12 odsto – na 29,6 miliona.