Džon Vejn – simbol Holivuda

341
Foto: revolutionwatch.com

Čuveni holivudski glumac Merion Majkl Morison, poznat kao Džon Vejn (1907-1979), koji je igrao uglavnom u vesternima, tumačeći likove pravdoljubivih i usamljenih junaka, rođen je na današnji dan 1907.

Čak i nakon što je 1929. godine u filmu „Salut“ Džona Forda prvi put bio na odjavnoj špici, glumu je smatrao samo načinom da popuni kućni budžet.

Ni Ford, koga mnogi smatraju jednim od najvećih filmskih reditelja svih vremena, nije prepoznao njegov glumački potencijal. Naprotiv, često je maltretirao Vejna.

Kada je sniman film „Big treil“, koji je sa budžetom od dva miliona dolara trebalo da bude najspektakularniji vestern toga doba, reditelj Raul Volš mučio se sa izborom glavnog glumca.

U to se doba pojavio zvučni film, a mnoge zvijezde nijemog filma nisu se mogle priviknuti na novi medij. Volšu je bio potreban glumac za ulogu junaka koji vodi karavan preko cijelog Divljeg zapada.

Već je očajavao jer se približavao početak snimanja, kad je u studiju „Foks“ ugledao mladog scenskog radnika koji je sa lakoćom nosio scenografiju.

Dvije nedjelje kasnije Vejn je bio na probnom snimanju. I Volš i Vinfild Šian, šef studija „Foks“, shvatili su da nije dobar glumac, ali se pred kamerama ponašao prirodno i ostavljao upečatljiv utisak, pa su mu dali ulogu, uz platu od 75 dolara nedjeljno.

Problem je bio samo u njegovom imenu. Šian je smatrao da ono nije dovoljno glamurozno te ga je, po junaku američke revolucije Medu Entoniju Vejnu, preimenovao u Džona Vejna.

Glumac se tome nije protivio jer mu je, prema sopstvenim riječima, „nakon rodnog imena Merion svako ime bilo dobro“.

Filmovi: „Veliko suđenje“, „Poštanska kočija“, „Dugo putovanje kući“, „Rio Grande“, „Pijesak Ivo Džime“, „Miran čovjek“, „Crvena rijeka“, „Tragači“, „Čovjek koji je ubio Liberti Valansa“, „Rio Bravo“, „Eldorado“, „Alamo“.