Egić: Srbi uvijek bili na pravoj strani istorije

19
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić izjavio je danas da je srpski narod uvijek bio na pravoj strani istorije koja je i bogata i turbulentna.

Egić je napomenuo da Odbor Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova baštini deset datuma iz Narodnooslobodilačke borbe.

– Kroz više naših aktivnosti, osim njegovanja tradicije, veoma dobro sarađujemo sa SUBNOR-om i na tom fonu ćemo i nastaviti – rekao je Egić u Banjaluci, gdje je prisustvovao svečanoj sjednici Gradskog odbora SUBNOR-a povodom 75 godina od osnivanja.

Egić je naglasio da je Ministarsto stavilo SUBNOR na listu organizacija od javnog interesa da bi, između ostalog, bilo riješeno i njegovo finansiranje.

Predsjednik Zajednice udruženja antifašističkih boraca i anfifašista Zagrebačke županije i grada Zagreba Petar Rajić rekao je da je u Hrvatskoj loše stanje kada je riječ o odnosu prema spomenicima iz NOR-a, napomenuvši da je tokom rata devedesetih godina 3.500 porušeno i oštećeno, ali da se zalažu za njihovu obnovu.

– U tome smo imali dosta uspjeha – rekao je Rajić.

Govoreći o komemoraciji koja će biti održana u Jasenovcu u nedjelju, 23. aprila, Rajić je rekao da će to biti „jedna kolona“ od predstavnika hrvatskog državnog vrha, kao i Srba, Jevreja, Roma i antifašisti, ali da je savez na čijem je čelu saglasan da se organizuju zajedničke komemoracije u Donjoj Gradini i Jasenovcu.

On smatra da „istoričari i stručnjaci treba da objedine podatke kada je riječ o stradalima“ i da „dođu do pravog broja“.