Egić: Unapređenje položaja radnika – trajna obaveza

2
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić poručio je da je unapređenje položaja radnika u Republici Srpskoj trajna obaveza nadležnih institucija i resornog ministarstva.

– Položaj radnika se poboljšava iz godine u godinu, značajno se smanjuje broj nezaposlenih lica, a u prethodom periodu je došlo i do značajnijeg povećanja prosječne plate u Republici Srpskoj – rekao je Egić Srni, povodom predstojećeg obilježavanja 1. maja – Međunarodnog praznika rada.

Egić je naveo da je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2012. godine bilo zaposleno 238.178 građana, dok je u februaru ove godine zaposleno 286.679.

– Kada je riječ o broju nezaposlenih lica koje vodi Zavod za zapošljavanje Republike Srpske, u 2012. godine bilo je evidentirano 153.225 lica, dok je u martu ove godine evidentirano 62.732 lice – zaključio je Egić.

Egić je podsjetio da resorno ministarstvo sprovodi aktivnosti u pogledu unapređenja socijalnog dijaloga, normativnog okvira i nadzora nad poštovanjem propisa iz oblasti rada, zapošljavanja, penzijskog i invalidskog osiguranja, kao i zaštite i zdravlja na radu.

– Sve aktivnosti koje preduzimamo imaju za cilj povećanje broja zaposlenih, povećanje plata radnika, poboljšanje uslova rada i omogućavanje nesmetanog ostvarivanje prava radnika. U prilogu ove tvrdnje govore i podaci o broju zaposlenih u Republici Srpskoj – istakao je Egić.

U ponedjeljak se obilježava 1. maj – Međunarodni praznik rada.

Praznik je ustanovljen kao znak sjećanja na 1. maj 1886. godine kada je više desetina hiljada radnika u Čikagu izašlo na ulice zahtijevajući bolje uslove rada i osmočasovno radno vrijeme.

Organizatori protesta prethodno su uputili zahtjeve poslodavcima i vlastima tražeći da ih ispune do tog datuma. Radnici su zahtjeve izrazili u paroli „tri osmice“ – po osam sati rada, odmora i kulturnog uzdizanja.

U Republici Srpskoj su povodom Međunarodnog praznika rada u ponedjeljak i utorak, 1. 2. maja, neradni dani.